Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Je Lípa v uzavírání škol dostatečně razantní?

Archiv

"Uzavřeli jsme letos jednu mateřskou a jednu základní školu, o další redukci neuvažujeme, není ale vyloučeno, že pokud bude dětí dál ubývat, město své stanovisko změní," řekla dnes mluvčí českolipské radnice Markéta Aulová.


Ještě na konci 90. let bylo v základních školách v České Lípě k  dispozici   6 026 míst. Po redukci mohou dnes místní školy pojmout 5 584 dětí. Přesto jsou budovy využity jen z 85 procent.


Ještě horší je situace u mateřských škol, kde může být umístěno 1 470 dětí, ve skutečnosti v nich však pětina míst zůstává volná.


"Přesto zatím počítáme jen se slučováním, které se dotkne čtyř mateřských škol na sídlišti Špičák, a také dvě zvláštní školy chceme sloučit v jedinou," poznamenala Markéta Aulová.


Další velká města v Libereckém kraji reagovala na úbytek dětí ve školách mnohem razantněji. V Jablonci nad Nisou už loni zastupitelé rozhodli o sloučení a postupném útlumu základní školy v  Pasekách a v červnu 2004 skončí výuka také v základní škole v ulici E. Floriánové.


"Ještě v roce 1992 navštěvovalo školy ve městě 5 300 dětí a loni už jich bylo jen 4 200," řekl jablonecký místostarosta Jiří Rudolf, podle kterého bude zavírání škol zřejmě pokračovat i v dalších letech.


Podobná je situace i ve stotisícovém Liberci, kde nedávno zastupitelé rozhodli o uzavření dvou mateřských škol a jedné školy základní. V rámci úspor také sloučí tři zvláštní školy a soustředí je do jedné budovy, stěhovat se mají i školáci základní školy v liberecké čtvrti Ruprechtice.


Podle primátora Jiřího Kittnera je úprava školské sítě nevyhnutelná, protože v libereckých školách je 11 000 míst a jen 9 000 dětí. Další redukci škol se ale nakonec zřejmě nevyhne ani Česká Lípa. Dětí rok od roku ubývá, přiznala dnes mluvčí radnice. Zatímco ještě v roce 1988 šlo ve čtyřicetitisícovém městě k zápisu do prvních tříd 688 dětí, pro příští rok už radnice počítá s méně než polovinou - 315 dětmi. A to podle odhadů pravidelně zhruba šestina dětí do první třídy nakonec nenastoupí a jde do školy o rok později, dodala Markéta Aulová.