Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Jak to bude s Ralskem?

Archiv

Území, jež na začátku 90. let opustila sovětská armáda, by totiž podle návrhu mělo být rozděleno mezi obec a Liberecký kraj.


"Návrh je navíc příliš obecný a není jasné, jaké pozemky komu připadnou," řekl dnes starosta Jindřich Šolc.


Vojenský prostor Ralsko spravuje v současné době firma Privum, kterou v prosinci 1993 účelově vytvořilo tehdejší ministerstvo hospodářství. Pověřilo ji privatizací majetku ve vojenských prostorech i přesto, že obecní zastupitelstvo v Ralsku tehdy s tímto postupem nesouhlasilo. Starosta Ralska i Liberecký kraj společnosti vytýkají, že privatizace je zdlouhavá a zatím nepřinesla výsledky. Areál je prázdný a chátrá.


"Více než deset let po odchodu sovětských vojáků z prostoru je nabídka pracovních příležitostí v místě stále téměř nulová," řekl starosta.


Podle ředitele společnosti Privum Ivana Šedivého pokračuje privatizace vojenských prostorů podle zákona.


"Protože jde o státní majetek, podléhá to schválení ministerstva financí," řekl dnes  Šedivý.


Příprava materiálů i schvalovací proces jsou podle něho časově velmi náročné. O záměrech poslanců převést vojenské prostory obcím či krajům Šedivý nevěděl.


"Jsem překvapen, že s námi tento záměr nikdo neprojednal," řekl.


Právě příliš zdlouhavý schvalovací proces by podle Šolce mohlo převedení majetku na obec odbourat.


"V takovém případě by totiž stačilo rozhodnutí zastupitelstva a to je podstatně rychlejší a pružnější než ministerské kolečko," řekl Šolc.


O převzetí vojenského prostoru Ralsko ale už více než rok usiluje i Liberecký kraj. Ani jeho hejtmanovi Pavlu Pavlíkovi se příliš nelíbí záměr rozdělit ho mezi dva subjekty. Celý prostor by podle něho měl převzít kraj.


"Rozhodně bychom dokázali rychleji a mnohem lépe než společnost Privum vyřešit jeho další využití," řekl dnes  Pavlík.


Lokalita patří k rozvojovým prioritám kraje, o jejím dalším využití zatím není plně rozhodnuto. Podle Pavlíka jde ale o cenné území, které by mělo sloužit jako rekreační oblast. Ani omezená průmyslová výroba ale podle něj není vyloučena.


Vojenský prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních užívala v letech 1968 až 1990 sovětská armáda. Očista prostoru začala v roce 1993 a stát do ní investoval přes 400 milionů korun. V roce 1992 vznikla obec Ralsko. Na ploše 170 kilometrů čtverečních zde dnes žije asi 1600 stálých obyvatel. Většímu rozvoji oblasti zatím brání špatná dopravní infrastruktura, jež bude vyžadovat milionové investice. Podle Šolce ale není jasné ani to, jak bude po převodu území na kraj či obec pokračovat očista území, financovat by ji podle něj měl dál stát.