Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Jak je to v Lípě s výstavbou družstevních bytů?

Archiv

První 64 bytových jednotek má postavit Metrostav, který loni vyhrál výběrové řízení na první etapu.


"Stavba ale ještě nezačala, zájem o byty je zatím malý," řekla dnes mluvčí českolipské radnice Markéta Aulová.


Výstavbu bytů na sídlišti Lada připravuje radnice už několik let. První výběrové řízení na dodavatele vyhlásila v roce 2002. Soutěž nakonec musela zrušit, a to především kvůli vysoké ceně. Uchazeči nabízeli výstavbu družstevních bytů za ceny od 276 milionů do 349 milionů korun. Podle původních odhadů se přitom měla cena stavby pohybovat kolem 150 milionů.


"Důvodem vyšší ceny byl především vyšší standard vnitřního vybavení, požádali jsme proto projektanty, aby cenu co nejvíce snížili použitím levnějších předmětů i materiálů," řekl českolipský starosta Petr Skokan.


Náklady však zvýšily i složité základy na pilotech. Proto se město rozhodlo rozdělit projekt do dvou etap, aby bylo financování výstavby přijatelnější.


Výstavba družstevních bytů se chystá i na českolipském sídlišti Špičák, kde má vyrůst 272 bytů. Stavbu v hodnotě 312 milionů korun zajistí bytové družstvo Dubina II. Stejně jako v případě stavby na sídlišti Lada poskytne město pozemky a dotaci. Domy má stavět liberecká společnost Integra, která nabídla více než pětiletou záruku na stavbu.


"Ani tam ale výstavba ještě nezačala. Přestože družstvo začalo s náborem zájemců o bydlení už před rokem, není jich zatím dost," poznamenala Aulová.


Česká Lípa podle ní stavěla i v minulých letech, ale nikoli tak masově. Za poslední desetiletí postavilo město kolem 150 nových bytů. Mnohem většího počtu bytů se radnice zbavila. Ještě před dvěma lety vlastnilo město 3 200 nájemních bytů, téměř 85 procent jich nabídlo nájemníkům za 40.000 až 100.000 korun.


"Ponechat si chceme jen byty v domech s pečovatelskou službou a byty z nové výstavby," dodala Aulová.