Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Jak informuje o městských slavnostech ČTK?

Archiv

Radnice těmito akcemi připomněla 625. výročí udělení nejstarších dochovaných městských privilegií.


"Sobotní průvod zaplnil celou hlavní třídu Jindřicha z Lipé, jež vede z náměstí k vodnímu hradu Lipý. Jel v něm v dobovém oblečení i představitel pana Hynka Berky z Dubé, od něhož Česká Lípa v roce 1381 městská privilegia obdržela," řekla  mluvčí radnice Kateřina Amrichová.


Na vodním hradu Lipý vystoupili studenti středních škol s výjevy z historie města. Připomněli například dobytí České Lípy husity v roce 1426, dobu Rudolfa II., secesi a spartakiádní ukázkou zobrazili předlistopadovou éru. Na hradě bavili návštěvníky šermíři, kejklíři a dnes tam tečku za slavnostmi udělali divadelníci s pohádkou Šípková Růženka a hrou "Cirkus bude! Možná...".


Oslavy začaly v městském parku na rekonstruovaném prostranství mezi opravovanou Mohauptovou kašnou a Hudebním pavilonem. Radnice tam nechala vyměnit dlažbu a umístila nové lavičky. Program se odehrával také na náměstí a vodním hradu. Ohňostroj se nad Českou Lípou rozzářil v noci ze soboty na dnešek. K zábavě přispěla kapela z norského partnerského města Molde.


"První dochovaná privilegia sice pocházejí až z roku 1381, ale Česká Lípa byla městem pravděpodobně již na přelomu 13. a 14. století," upozornil kastelán vodního hradu Lipý Petr Nárovec.