Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Jak dopadne fond rozvoje bydlení?

Archiv

"Peníze jsme museli vložit do fondu rozvoje bydlení, ze kterého se poskytují půjčky občanům. Zájem je však malý a nám ve fondu leží ladem miliony," řekla mluvčí českolipské radnice Markéta Aulová.


V městském fondu rozvoje bydlení totiž nejsou jen peníze od státu. Na základě závazných podmínek do něj přispívá i sama Česká Lípa polovinou prostředků, které získá z privatizace městských bytů. V současné době je podle starosty Petra Skokana na účtu přes 70 milionů korun, které město nemůže jinak využít. Za pět let existence fondu přitom radnice půjčila zhruba 50 žadatelům asi čtyři miliony korun.


Zásadní problém v čerpání půjček vidí Skokan v poměrně přísných pravidlech, za jakých je město poskytuje. Srovnatelné podmínky pro poskytování půjček navíc dnes nabízí řada finančních ústavů.


"Pokud se s ministerstvem na výpovědi půjčky dohodneme, zbude nám na kontě fondu asi 57 milionů korun, ke kterým jen letos přibude z privatizace dalších deset," řekl starosta.


Podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Petra Dimuna předčasnému vypovězení smlouvy nic nebrání. "Ve chvíli, kdy město vrátí půjčené peníze na účet ministerstva, vyváže se tím ze smlouvy a může se svými prostředky opět nakládat," řekl Dimun.


Město chce podle Skokana fond rozvoje bydlení i po vrácení prostředků státu zachovat, ale v objemu, který bude odpovídat potřebám žadatelů. Ve fondu by tak mělo zůstat kolem deseti milionů korun. Zbylé prostředky chce město využít na jiné investiční aktivity.


"Osobně bych preferoval rekonstrukci sportovního areálu, kde bychom je mohli využít v případě, že získáme dotaci," dodal Starosta.