Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Jablonec přenechal finále České Lípě

Archiv

Ta skončila jako druhá v pořadí. Jablonec už má zkušenost z účasti z loňského roku, navíc by se stejně nemohl letos umístit. Autor jabloneckých stránek Petr Vitvar je členem hlavní poroty v soutěži, vysvětlil rozhodnutí Tulpa.


Česká Lípa, která mezi městy skončila za Jabloncem, získala navíc ocenění za nejlepší elektronickou službu. Soutěže se zúčastnila už počtvrté. "Soutěž nám dává možnost srovnání s jinými městy," řekla dnes starostka Hana Moudrá. Internetové stránky i služby chce přitom město dál zlepšovat, před několika dny například zahájilo zkušební provoz turistických stránek. "Už také diskutujeme o změně podoby stránek a jejich zjednodušení pro ty, kdo se na počítači dobře neorientují," vysvětlila.


Mezi obcemi získalo nejvyšší ocenění Rádlo, před Jiřetínem pod Bukovou, který byl zase úspěšnější v loňském roce. Celkem se letošního jubilejního desátého ročníku soutěže zúčastnilo 39 z 215 měst a obcí v Libereckém kraji. Účast byla o polovinu vyšší než před rokem. "Těší nás, že zájem o Zlatý erb roste a zvyšuje se také kvalita webových stránek a služeb občanům," řekl náměstek libereckého hejtmana Radim Zika.


Hlavně malá města ale koncepci soutěže kritizují. Soutěží se totiž jen ve dvou kategoriích - zvlášť města a obce, a starostové některých malých měst by kategorii rádi rozdělili. "Je nefér srovnávat internetové stránky velkých měst, kde mají profesionálního webmastera, s prezentací těch malých, kde to dělají svépomocí," řekl dnes starosta Desné na Jablonecku Marek Pieter. Malé jizerskohorské město se 3500 obyvateli se v minulosti soutěže zúčastnilo, ale neúspěšně, do dalších ročníků už se nehlásí. Podle Jana Savického ze sdružení Zlatý erb by se tím ale soutěž rozmělnila, také by bylo těžké stanovit hranici. "Porotci navíc vždy berou v úvahu velikost města a jeho možnosti," dodal Savický.