Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Internetové centrum pro seniory v Novém Boru získalo nový počítač

Archiv

„Celý projekt trvá 12 měsíců a stál téměř 48 tisíc Euro, ve kterých je zahrnuto vybavení učeben, práce lektora a další náklady. Kurz je bezplatný, z 90% hradí náklady Evropská unie ze zdrojů Phare prostřednictvím NROS a zbylými 10% se podílí naše organizace Venkovský prostor, o.p.s. Zatím jsme zřídili internetová centra pro seniory v 6 obcích: v Hrádku na Nisou,  Jablonném v Podještědí, Chrastavě, Novém Boru, Kamenickém Šenově a Cvikově. V prvních třech uvedených městech jsou centra v Domovech s pečovatelskou službou, v Šenově a Cvikově v Městských knihovnách a v Novém Boru v Domě dětí a mládeže Smetanka. Je dobře, že novoborští senioři navštěvují Dům dětí, dochází tak k zajímavému propojení generací,“ prozradil Jan Hanzl.


Místostarosta Jindřich Mareš poděkoval za nápad a realizaci projektu, který zlepší účast seniorů na společenském životě. Zároveň účastníkům počítačového kurzu popřál mnoho úspěchů a odvahy v dalším učení. Počítačový kurz pro seniory je zajištěn odbornou a technickou asistencí. Každý týden do centra dojíždí lektor Jan Tandler.


Co je záměrem projektu „Internet třetí generace“ nám upřesnil Jan Hanzl: „Cílem našeho projektu je vyškolit skupinu seniorů a poskytnout jim počítačové zázemí, aby mohli jednou seznámit s počítačem i své vrstevníky. Chceme rozšířit znalost výpočetní techniky mezi starší generaci."


Jak byli senioři spokojeni s s počítačovým kurzem nám sdělila účastnice p. Novotná: „Bylo to perfektní, naučila jsem se posílat e-maily a pracovat s internetem, byla jsem překvapena, jaký je to ohromný zdroj informací. Sice to byla dřina, museli jsme stále dávat pozor a učit se z příruček, které byly ale naším lektorem perfektně zpracované. Jsem velmi ráda, že mám příležitost docházet do tohoto centra. Teď se všichni těšíme, že budeme moci získané informace předat dál našim kolegům, kteří se na kurz už nedostali.“