Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Integrační centrum v České Lípě pomáhá postiženým najít práci

Archiv

Pracovní místa pro své klienty se občanské sdružení snaží nacházet či vytvářet zatím hlavně v okolí České Lípy a na severu Čech. ČTK to dnes řekl pracovník centra Milan Černík.


"Pracovní místa jsou přímo v sídle sdružení v chráněné dílně v České Lípě nebo v případě imobility může zaměstnanec díky internetu pracovat z domova," řekl Černík.


Takoví lidé pracují na počítačích, podílejí se na vytváření webových stránek, drobné administrativě či telemarketingu. Pro mnohé postižené se tím otevřel zcela nový svět.


Jak poznamenal Ivan Thalský z Teplic: "Už netrávím čas bez užitku a můj život má nový smysl."


Podle předsedy správní rady Patrika Pitáka chce centrum do budoucna rozšířit pracovní místa i své aktivity do dalších regionů. Úřad práce v České Lípě podle své mluvčí Marie Píškové podobné aktivity vítá. Právě na Českolipsku je totiž v rámci Libereckého kraje mezi nezaměstnanými těch s postižením největší podíl.


"Ze 4519 uchazečů o práci v okrese je 808 s postižením, což představuje téměř 18 procent nezaměstnaných," řekla dnes ČTK Píšková. Vedle zdravotního handicapu je podle ní jejich největším problémem nedostatečné vzdělání.


"Většinou mají jen základní vzdělání nebo jsou vyučeni, pro takové lidi je ale práce málo," řekla Píšková.


I proto se podle ní snaží úřad připravit pro postižené rekvalifikační kurzy, kde se naučí pracovat s počítačem.


"Navíc se jim snažíme zvýšit sebevědomí, připravit je na pohovor s potenciálním zaměstnavatelem, naučit je, jak sám sebe prodat," vysvětlila Píšková. Úřad podle ní podporuje vedle chráněné dílny integračního centra ještě dalších 11 dílen.


"Za první pololetí jsme na dotacích na chráněné dílny a chráněná pracovní místa rozdělili přes pět milionů korun," dodala mluvčí. Úřad podpořil práci pro 280 postižených.