Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Infekční oddělení bude v Lípě

Archiv

Návrh, který vysvětlují jeho autoři hlavně ekonomickými důvody, musí schválit ještě krajští zastupitelé, uvádí liberecká příloha dnešní Mladé fronty Dnes.


"Liberecká nemocnice potřebuje další prostory, naopak v českolipské mají příliš mnoho lůžek. Provoz obou nemocnic by se tak zefektivnil," řekl deníku krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Pavel Ráček.


S přestěhováním infekčního oddělení počítá krajský zdravotní plán, který mají příští rok schvalovat zastupitelé.


"Byl bych velmi rád, kdyby se to podařilo mezi zastupiteli prosadit," dodal Ráček. Českolipská nemocnice zatím mnoho informací o případném stěhování nemá. "Víme o tom, že je to jedna z variant, žádný konkrétní termín nám ale ještě zřizovatel nesdělil," řekl deníku mluvčí Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Petr Pokorný.


Liberecká krajská nemocnice se stěhování nebrání. Podle jejího ředitele Jaroslava Krutského sídlí infekční oddělení v naprosto nevyhovujících prostorách, které by musela nákladně rekonstruovat.


"Odhaduji to na minimálně 50 milionů korun," řekl deníku Krutský. Budova například nemá výtah, na nedostatečné plnění norem upozorňují i hygienici. "Navíc do této budovy chceme umístit základnu pro naše stravovací provozy, takže budeme stejně muset řešit přestěhování," dodal Krutský.


Liberecké infekční oddělení má 36 lůžek. Pokud se opravdu přestěhuje, přešla by do České Lípy asi i část zaměstnanců. "Týkalo by se to hlavně specialistů, část sester by mohla přejít na jiná oddělení, protože jich stále máme mírný nedostatek," doplnil Krutský.


"Zatím nevíme, co s námi bude. Jen nám řekli, že se během roku rozhodne," řekla jedna z pracovnic oddělení.