Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Hygienici zakázali koupání v Hamru na Jezeře

Archiv

Nevhodná voda tam byla na počátku turistické sezony, pak se vylepšila a nebezpečí představovala jen pro citlivé lidi. Nyní je však opět výrazně horší a zdraví nebezpečná, řekla ČTK Rena Lukůvková z Krajské hygienické stanice v Liberci.


Ostatní sledované vodní plochy v umělých a přírodních nádržích v Libereckém kraji jsou podle ní i přes dlouhotrvající tropické teploty stále v pořádku. Poslední laboratorní rozbory potvrdily, že zejména nejnavštěvovanější přehrady v Jablonci nad Nisou a Liberci mají stále vodu kvalitní a výskyt toxických sinic ve vodě je hluboko pod limitem. "Vyhovující je k našemu překvapení i kvalita vody v Kristýně," dodala.


Kvůli nedostatku vody ukončilo provoz koupaliště Sluníčko v Chrastavě na Liberecku, které napájí voda z nedalekého potoka. Stále platí zákaz koupání na koupališti v Dubici v České Lípě, kde už v červnu překročilo množství sinic ve vodě mnohonásobně přípustné normy.


Mírně zhoršenou kvalitu vody mají koupaliště v Heřmanicích, Zákupech a Novém Boru a také všechny pláže u Máchova jezera. Voda tam ale není závadná, jenom je méně průhledná.