Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Hygienici udělili na táborech v Libereckém kraji 18 pokut

Archiv

Nejčastějšími prohřešky byly nedostatečný úklid v chatkách, chybějící zdravotní dokumentace dětí i doprovodného personálu, nepředložené rozbory pitné vody a nezajištěné léky v lékárničkách. Miroslava Brožová z Krajské hygienické stanice dnes ČTK řekla, že hygienici provedli celkem 62 kontrol.


"Nejvyšší pokutu, 5000 korun, zaplatil provozovatel tábora na Českolipsku. Hlavní vedoucí tábora neměl u sebe zdravotní dokumentaci, nevedli tam žádný zdravotní deník, lékárna byla špatně vybavená a málo bylo i toalet pro děti," dodala. Tisícikorunovou pokutu dostal provozovatel nenahlášeného tábora na Liberecku.


Chyby objevili hygienici i ve stravování v táborech, šlo hlavně o nevhodné skladování potravin, špinavé nádobí nebo jeho mytí studenou vodou. I přes objevené nedostatky se v táborech letos nevyskytla žádná horečnatá nebo průjmová onemocnění. "Ve zdravotních denících převažovaly záznamy o klíšťatech," dodala Brožová.


V Libereckém kraji se zotavovaly děti na 120 táborech, ve 205 turnusech se jich tam vystřídalo přes 12.000, z toho pod stany byla asi čtvrtina. Téměř polovina letních táborů je na Českolipsku, kde se rekreuje přes 5500 dětí. Druhé místo v žebříčku návštěvnosti patří Semilsku, třetí Liberecku a čtvrté Jablonecku.