Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Hygienici naučili děti správnému držení těla

Archiv

Díky cvičení při vyučování a častějšímu pohybu vzrostl podíl dětí s velmi dobrým držením těla z původních tří na 39 procent. Dětí s chabým držením naopak ubylo, a to ze 40 na tři procenta, řekla včera mluvčí KHS Zuzana Balašová.


"Učitelé ze všech vybraných škol nám vyšli velmi vstříc a získané zkušenosti a návody ke cvičení rádi předáme dalším zájemcům," uvedla Balašová.


Na zlepšení zdravotního stavu školáků se kromě hygieniků podílelo i rehabilitační oddělení nemocnice v České Lípě. Na počátku projektu odborníci vyšetřili děti ze třetích tříd. Zaměřili se mimo jiné na pevnost zádových svalů a zjišťovali, nakolik se školáci ve volném čase pohybují a sportují. Rodiče každého dítě dostali soupis cviků, jež mohou dětem pomoci s problémy se zády i jinými částmi těla. Školákům se závažnějšími vadami autoři projektu nabídli rehabilitaci u specialistů. Pro učitele hygienici pořádali semináře s ukázkami cviků. Školy obdržely také plakáty a brožury s návody, rodiče získali letáky upozorňující na nejčastější vady při držení těla a doporučení, jak jim předcházet.