Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Hygienici chtějí zachránit více dětí

Archiv

"Děti mají ve škole dopravní výchovu až ve čtvrté třídě. S prvňáky nikdo nepracuje, ačkoli právě oni by to potřebovali nejvíce," poznamenala hygienička.


Právě u mladších dětí proto hygienici s osvětou začali. Nejprve oslovili všechny učitelky mateřských škol a přesvědčili je, že musí děti připravit na cestu do školy.


"Učitelky při vycházkách společně s dětmi procházely všechny trasy do školy. Odhalily při nich řadu nebezpečných míst, které se podařilo odstranit nebo na ně děti dobře připravit," uvedla Truhlářová.


Podle ní bylo někde špatné dopravní značení, jinde ale vadily dětem ve výhledu třeba jen popelnice. Předškoláci nemají podle zdravotníků ještě vyvinuté periferní vidění a ani správný odhad vzdálenosti a rychlosti. Hygienici je proto vedou k tomu, aby si to uvědomili a byli opatrnější. Počet dopravních nehod, které zavinily děti, v Libereckém kraji sice loni klesl o pětinu. Školáci nicméně měli jako chodci nebo cyklisté na svědomí 53 nehod. Deset dětí se při nich zranilo těžce a 38 lehce. Polovina nehod se stala na Českolipsku.


V listopadu oslovili hygienici i všechny učitele základních škol v celém kraji. I je se snažili přimět k tomu, že mají své žáky naučit znát cestu do školy a chovat se na silnicích bezpečně. Nejmenší zájem projevily o projekt školy na Semilsku, rady hygieniků zaujaly jen třetinu škol.