Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Hrady a zámky v Libereckém kraji měly letos rekordní návštěvnost

Archiv

Díky návštěvnosti vyšší zhruba o devět procent získají památky více peněz na opravy a na restaurování historických sbírek. ČTK to dnes řekl ředitel Národního památkového ústavu v Libereckém kraji Miloš Kadlec.


Na některé hrady a zámky v Libereckém kraji přišlo nejvíce turistů za posledních deset let. Proti loňskému roku stoupl počet návštěvníků hlavně v létě a přibyli především domácí turisté. Třeba na Trosky dorazilo v srpnu 36.000 výletníků - o 6000 více než loni. Trosky jsou letos zatím nejoblíbenější památkou v Libereckém kraji, jejich branou prošlo skoro 115.000 lidí - asi o 10.000 více než v předchozím roce. Podobně jako loni ale pravděpodobně předstihne Trosky nedaleký zámek Sychrov, kde zatím přivítali 109.000 turistů - o 5000 více než za stejné období v roce 2006. Sychrov ale na rozdíl od Trosek zůstává otevřený celý rok a Kadlec očekává, že se tam letos vydá zhruba 120.000 lidí.


"Plánované příjmy na celý rok jsme překročili již na konci srpna. Předpokládáme, že do konce roku si některé památky vydělají několik set tisíc korun a Sychrov zřejmě přes milion korun," dodal Kadlec. Na Sychrově poslouží zvýšené tržby ze vstupného například k ošetření stromů v zámeckém parku poškozeném lednovou vichřici nebo k výrobě kožených tapet pro Orientální salon.


Podle Kadlece se na památky vracejí čeští turisté, přichází tam více rodin. Lidem narozeným v 70. letech minulého století, kdy Česko zažívalo populační explozi, dorůstají děti do věku, kdy je začínají hrady a zámky přitahovat. "Češi při dovolených cestují více než dříve po tuzemsku," uvedl Kadlec. V památkách v Libereckém kraji naopak ubývá německých turistů. Mnoho z nich navštívilo po roce 1990 české pohraničí vícekrát a začali vyhledávat jiné turisticky atraktivní oblasti. Na hradech a zámcích v Libereckém kraji přibývá Poláků a například ve Frýdlantě jim nabízejí prohlídky s výkladem v jejich mateřštině.


Kastelán hradu Grabštejn na Liberecku Jan Sedlák si myslí, že čeští turisté se na památky vracejí i díky svým rostoucím příjmům. "Jsou bohatší a více přemýšlejí, jak si své peníze užít. A když jim poskytneme zajímavý program na památkách, nemusejí jezdit každý rok na na Mallorcu," uvedl Sedlák. Kromě rodin s malými dětmi míří na Grabštejn také hodně seniorů. Na hradě letos uvítali zhruba 20.000 turistů - přibližně o čtvrtinu více než v minulém roce.


Na Hrubém Rohozci u Turnova vzrostla letos návštěvnost z 32.500 na 35.000 lidí, na Bezdězu z 59.000 na 67.000. Na hradu a zámku ve Frýdlantě přivítali zhruba 50.000 turistů - asi o 5000 více než loni. Na Zákupech zůstala návštěvnost na 25.000 lidech a na Lemberk dorazilo téměř 27.000 výletníků - o 600 více než loni.


Lepší rok než zažívá rovněž soukromý hrad Houska na Českolipsku. Přišlo tam rekordních 35.000 výletníků, zatímco loni 31.000. "Lidi dostávají rozum a místo drahého cestování do ciziny začínají si vážit více krás v naší republice," uvedl kastelán na Housce Miroslav Konopásek. Na turnovský městský hrad Valdštejn v Českém ráji se vydalo 73.000 turistů - o 5000 více než loni.


Větší zájem o prohlídky zaznamenala také muzea. Například do Muzea Českého ráje a na jeho expozici v Dlaskově statku dorazilo do konce října 50.000 turistů - přibližně o deset procent více než ve stejném období předchozího roku.