Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Hrad Lipý má opravenou východní bránu

Archiv

Restaurátoři museli opravit poškozené stropy, omítky, kamenné ostění vstupu na ochoz, podlahy a historické interiérové dveře. Vyměnili také kamennou dlažbu v průjezdu brány a poškozené stupnice schodů. Oprava přišla na 1,5 milionu korun.


"Získali jsme na ni půlmilionovou dotaci od Libereckého kraje," uvedla mluvčí města Kateřina Amrichová.


Veřejnost si úpravy prohlédne prvně v sobotu při oslavách Dne vzniku samostatného československého státu. Obnova hradu začala v roce 1988 a vyžádala si již 37 milionů korun. Před ní byla na místě dnešního hradu jen nesourodá směsice přístřešků a budov, pod kterými by původně gotickou stavbu, jejíž základy sahají až do poloviny 13. století, nikdo nehledal. Rekonstrukce hradu umožnila využít tento prostor ke kulturním a společenským akcím. Vodní hrad postavil mocný rod Ronovců kolem roku 1260. Původně dřevěná stavba byla zřejmě někdy ve 14. století doplněna o kamennou obrannou věž.


Hrad podle historiků dobyli husité a později i Švédové. V první polovině 17. století získal hrad Albrecht z Valdštejna, který ho ale nepovažoval za dost důstojné sídlo, a tak objekt sloužil vrchnostenským úředníkům a jako sklady. O sto let později vzala velká část hradu za své při rozsáhlém požáru, který zničil i podstatnou část města. Poté byla prostory upraveny na rafinerii cukru. Od počátku 20. století byl ale objekt většinou prázdný a postupně se rozpadal. Revitalizaci areálu, který patří k nejstarším památkám svého druhu v Libereckém kraji, provázel rozsáhlý archeologickým výzkum. Veřejnosti je hrad přístupný od roku 2003.