Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Hrad Houska dostal čtvrt milionu Kč na záchranu vzácných fresek

Archiv

Tak rozsáhlé gotické fresky se dochovaly jen málokde, řekl dnes vedoucí oddělení památek na Krajském úřadu v Liberci Jan Randáček.


Housku získali v restituci sourozenci Jaromír Šimonek a Blanka Horová a v roce 1999 ji vůbec poprvé v historii otevřeli pro návštěvníky.


"Peníze od kraje použijeme na konzervaci fresek. Díky ní se stav maleb přestane zhoršovat," uvedl kastelán na Housce Miroslav Konopásek.


Majitelé hradu by chtěli zašlé fresky obnovit, na jejich zrestaurování však potřebují přibližně dva miliony korun. Podle Konopáska však nemají dostatek peněz. Usilují rovněž o státní dotace nebo o příspěvky od Evropské unie, dosud se jim je ale nepodařilo získat.


"Fresky jsou na Housce nejcennější. Patří mezi nejvíce pozoruhodná díla monumentálního středověkého malířství ve střední Evropě," podotkl Konopásek.


Zbytky fresek se našly v roce 1929, kdy hrad patřil pradědovi současných majitelů, prezidentovi Škodových závodů a senátorovi Josefu Šimonkovi. Jen o rok dříve se podařilo v renesanční přístavbě objevit původní gotickou kapli. Malby pokrývají stěny kaple a hlavním výjevem je Ukřižování, další fresky zobrazují život Panny Marie a pašije. Kapli zdobí také velké postavy archanděla Michaela. Na jedné stěně váží při posledním soudu lidské duše a na druhé bojuje s drakem.


"Záhada obestírá jednu malbu, málo srozumitelnou i pro odborníky. Levoruká lučištnice, poločlověk a polozvíře, míří šípem na člověka. Podobný motiv je pro křesťanské výjevy ve středověku velmi neobvyklý," řekl Konopásek.


Houska proslula ve svých dějinách především tajemstvími. Hovoří se o ní jako o bráně do pekel a láká v posledních letech stále více turistů.


"V roce 2001 k nám dorazilo 8000 lidí a loni již 31.000. Letos jich na Housce přivítáme pravděpodobně ještě více. Během jarních víkendů přichází kolem 500 návštěvníků," konstatoval kastelán.


Kromě kaple přitahuje turisty na Housku zelená světnice s historickými výjevy z 16. století nebo jedna z největších loveckých trofejí daňků skvrnitých na světě a sobotní noční prohlídky. Hrad letos zřejmě ukáže i nově objevenou gotickou místnost. Řemeslníci ji odhalili náhodou při štukování kanceláře pro průvodce. Lidé se budou moci dovnitř pouze podívat, nikoliv tam vejít. Místnost leží přímo na skále a pochází pravděpodobně z doby, kdy hrad vznikl - tedy z první poloviny 13. století. Historici dosud přesně nevědí, kdy hrad přesně vznikl a kdo ho založil. Stál ale už za krále Václava I. v první polovině 13. století a na jeho místě prý dříve bylo hradiště. Na Housku míří kromě výletníků rovněž lidé, jejich koníčkem je luštění záhad. Občas se dají vidět, jak pobíhají s virgulemi v hradu i kolem něj.