Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Hrad Grabštejn byl větší, než se dosud myslelo

Archiv

Při záchranném průzkumu v místech, kde se památka rekonstruuje, našli archeologové kromě jiného zasypanou dělovou kouli. "Pochází ze středověku a na Grabštejn přiletěla pravděpodobně při obléhání hradu. Díky záchrannému průzkumu jsme však především zjistili nové informace o Grabštejně a o životě na něm," konstatoval kastelán Jan Sedlák.


Na obnovu Grabštejna věnovalo ministerstvo kultury přes 50 milionů korun. Hlavní práce začaly loni a potrvají do konce příštího roku, kdy skončí restaurování renesanční kaple sv. Barbory.


"Restaurátoři nejprve prosvěcují povrch zdí v kapli infračervenými lampami a pak opatrně snímají a odmývají povrchové vrstvy maleb. Původní renesanční malby zmizely na mnoha místech pod přemalbami, vytvořenými v pozdějších obdobích," dodal Sedlák. Během rekonstrukce zůstává hrad pro turisty otevřený. Dostanou se také na věž a do sklepení. V komnatách uvidí například velkorozměrná rokoková plátna panó nebo výstavu starých pohlednic z Liberecka.


Kromě kaple se nyní na Grabštejně pracuje také ve východním křídle. Vzniká tam kulturní centrum se sálem, předsálím a třemi salonky. Rovněž ve východním křídle se restaurují malby. "Hrad využívala až do roku 1989 armáda, a tak jsme ze zdí nejdříve zlikvidovali vojenské nápisy," dodal Sedlák.


Po rekonstrukci se na grabštejnských střechách objeví nová krytina z pálených tašek. "Přežijí bez velkých oprav několik set let," prohlásil Sedlák. Severní křídlo hradu získá novou fasádu, úpravami se vylepší park a přístupové cesty. I po skončení rekonstrukce bude na památce co dělat. "Terasy a staré hradební zdi pod Grabštejnem se pomalu sesouvají a hrozí, že by s nimi mohl ujíždět i hrad. Terasy musíme zpevnit," podotkl Sedlák.


První zmínky o Grabštejnu se objevily ve 13. století. Současnou renesanční podobu získal po přestavbě v 16. století. Do roku 1989 působila na Grabštejně armáda. Když ho opustila, byl ve velmi špatném stavu. Kromě státu mu po roce 1989 hodně pomohly občanské iniciativy, na jeho obnově se podílel i Česko-německý fond budoucnosti. Do zahájení velké rekonstrukce stály opravy hradu zhruba 40 milionů korun. O jeho zvelebení bojují místní nadšenci bezmála 20 let. Například Luděk Vele, sólista opery Národního divadla a rodák z Chotyně, kde Grabštejn stojí, pořádá pravidelné benefiční koncerty na záchranu hradu.