Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Houska láme rekordy v návštěvnosti

Archiv

"Hrad je otevřený pátým rokem. V roce 2001 k nám přišlo 8.000 lidí, předloni 13.000 a loni 26.000," upřesnil kastelán. 


Přes zimu na Housce upravili další dvě místnosti a zařadili je do prohlídkového okruhu. Akademický malíř Jan Živný vyplnil pukliny a spáry v rozpraskané zelené světnici s historickými výjevy, která pochází z 16. století. Odborníci restaurovali vitrážová okna v původní kapli ze 13. století.


Housku získali v restituci sourozenci Jaromír Šimonek a Blanka Horová. Hrad leží na hranici Českolipska a Mělnicka v chráněném území se vzácnou přírodou mezi slavnějšími hrady Bezděz a Kokořín.


"Lidi sem láká tajuplno," prozradil Konopásek.


Historici například nevědí, kdy hrad přesně vznikl a kdo ho založil. Stál už ale za krále Václava I. v první polovině 13. století a na jeho místě prý dříve bylo hradiště. Turisty přitahuje rovněž jedna z největších loveckých trofejí daňka skvrnitého na světě a sobotní noční prohlídky s loučemi.


"Při nich lidé zjihnou a pochopí, proč se právě Housce říká brána do pekel," prohlásil Konopásek.


Na červenec a srpen Houska chystá čtyři středověké jarmarky a již šesté setkání s hvězdami českých muzikálů. Přichází si je poslechnout až 1000 fanoušků.


Na Housku míří kromě turistů rovněž lidé, jejich koníčkem je luštění záhad. "Pobíhají s virgulemi v hradu i kolem něj a 24. a 25. dubna se u nás poprvé uskuteční jejich konference nazvaná Sfinga 2004," prozradil kastelán.


Více si můžete přečíst i v našem tipu na výlet - zde.