Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Hospodaření Crystalexu se loni zlepšilo

Archiv

"Tehdy se ale firma dostala do tak velké ztráty hlavně v souvislosti s uzavíráním a odepisováním svých závodů," řekl dnes mluvčí společnosti Petr Tomíšek.


Celkové výnosy Crystalexu dosáhly loni 1,8 miliardy korun a zůstaly zhruba na úrovni předcházejícího roku. Hospodaření sklářské firmy podle Tomíška stále poznamenává hlavně slabý dolar, který podnik na tržbách připravuje o desítky milionů korun. Téměř 90 procent produkce totiž podnik vyváží, 30 procent přitom míří na americký trh. Firma se také musí vyrovnávat s konkurencí levného skla z Asie.


"I když pokud jde o kvalitu, v té se nám zatím vyrovnat nedokáží," poznamenal Tomíšek.


Crystalex už několik let provádí restrukturalizaci, která má optimalizovat výrobu, a snížit náklady tak, aby byla firma více konkurenceschopná. V minulosti už proto prodal sklárny v Květné na Uherskohradišťsku, a loni zastavil výrobu i v Chlumu u Třeboně. Letos firma omezila výrobu ve sklárně v Karolince na Vsetínsku a propouští i v největším závodě v Novém Boru. Ještě loni na začátku roku měl podnik kolem 2500 pracovníků, nyní jich zaměstnává zhruba 2200.