Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Hoch se topil v Dubé, oživili ho, ale je ve vážném stavu

Archiv

Hocha se podařilo oživit a vrtulník záchranné služby ho přepravil do krajské nemocnice v Liberci. Chlapec je ale ve velmi vážném stavu a pečují o něj lékaři na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, řekl dnes ČTK krajský ředitel záchranné služby Zdeněk Kubr.


"Hoch byl pod vodou zhruba 20 minut a dalších deset minut trvalo, než ho záchranáři oživili," dodal Kubr. K neštěstí vyjeli profesionální hasiči z České Lípy a jejich dobrovolní kolegové z Dubé po 19:30.


Na Českolipsku se letos topili také dva dospělí. Na začátku června pomohli dva mladíci z rybníku v České Lípě - Žizníkově osmapadesátiletému muži. Podařilo se jim ho oživit díky masáži srdce a umělému dýchání. Muž ale předtím zůstal pod vodou bez kyslíku příliš dlouho a později zemřel v českolipské nemocnici.


Přibližně padesátiletý muž tonul minulou neděli na městském koupališti v Zákupech na Českolipsku a záchranná služba ho převezla ve vážném stavu na anesteziologicko-resuscitační oddělení. Práci mužova srdce se podařilo obnovit, ačkoliv podle svědků zůstal pod hladinou až 20 minut.


V jablonecké přehradě Mšeno zachránili třináctiletého chlapce před utonutím jeho kamarád a dvě ženy. Školák dostal koncem května při plavání křeč a začal se topit. Kamarád ho držel nad vodou a z pláže mu přispěchaly na pomoc dvě ženy. Z vody se jim chlapce podařilo dostat včas.


"K letním tragédiím přispívá i to, že lidé v moderní době ztrácejí pokoru k přírodě. Neuvědomují si, co dokážou živly - ať již voda nebo oheň a vítr," upozornil mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný