Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

HN: Lidé kolem soudce Berky jsou podezřelí i z vydírání firem

Archiv

"Přišel za mnou člověk z jejich skupiny a řekl mi, že pro něj není problém zařídit, aby soud prohlásil na firmu konkurz. Nabídl mi, že tomu lze předejít, když zaplatím. A to tak, že z něj na oko udělám zaměstnance podniku," řekl HN společník jedné z firem, který kvůli policejnímu vyšetřování trval na anonymitě.


Jeho slova v obecné rovině potvrdil žalobce Jaroslav Dolejší: "Informace, které ukazují na to, že se lidé z této skupiny i jejich rodinní příslušníci nechávali v některých firmách fiktivně zaměstnávat, máme. Elegantně by se tomu dalo říkat racketeering."

Berka a šest dalších lidí byli obviněni ze zločinného spolčení kvůli podezřelým konkurzům společnosti ZKL Klášterec nad Ohří a Stavebního podniku Ralsko. Soudce Berka byl již loni v dubnu obviněn kvůli konkurzu Union banky. Údajným organizátorem aranžovaných konkurzů byl prorektor Vladislav Větrovec.

Dolejší si přitom myslí, že Berkova skupina v zemi nebyla jediná. "Bojím se, že na podobné akce se tu specializovalo víc skupin. Snad se to jednou podaří rozplést," řekl.

Berka podle HN mimo jiné vyhlásil loni v lednu konkurz na zadlužený autodrom v Sosnové u České Lípy. Údajný zájemce o sportovní areál s tržní hodnotou kolem 40 milionů ovšem v první dražbě majetku stanovenou cenu 16,5 milionu nezaplatil, a dokonce nechal propadnout téměř milionovou jistinu. Při druhé dražbě byl areál prodán za pouhých 4,6 milionu firmě, která vznikla v období mezi první a druhou dražbou. Podle obchodního rejstříku je tato společnost personálně propojená s původními majiteli autodromu, kteří měli dluhy na svědomí. Okolnosti konkurzu i dražby nyní vyšetřuje policie.

Berkova kauza zasáhla i vysoké státní úředníky - náměstka vicepremiéra Petra Mareše Františka Kozla a sekčního šéfa Národního bezpečnostního úřadu Vladimíra Šišu. Policie u nich totiž našla materiály týkající se Berkovy kauzy.

HN píší, že ODS chtěla Šišovi po příštích volbách svěřit funkci náměstka ministra vnitra. "Když už to víte, můžu to potvrdit. Ke cti ODS slouží, že od něj dali ruce pryč," řekl žalobce Dolejší.