Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Hlučná technoparty v Manušicích skončila, rušila až v České Lípě

Archiv

Hlasitá hudba vadila především lidem z malé vesnice. Ze spaní ale budila i obyvatele v sedm kilometrů vzdálené čtyřicetitisícové České Lípě a dokonce v Kamenickém Šenově. Policistům scházely pravomoci, aby kvůli rušení klidu zasáhli proti pořadatelům technoparty a účastníkům a hlasitou hudební produkci ukončili. ČTK to řekla českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.


"Čtyři účastníky technoparty jsme přistihli při řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu. Dvěma z nich jsme naměřili více než jedno promile a obvinili jsme je z ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí jim až rok vězení. Dva méně podnapilí motoristé se dopustili přestupku," dodala Baláková. Policisté nabízeli účastníkům technoparty - řidičům, ať si před jízdou udělají dechovou zkoušku. Šanci využilo kolem deseti lidí, někteří pak za volant raději neusedli. Policisté na technoparty objevili také jednoho člověka, po němž bylo vyhlášeno celostátní pátrání.


Podle českolipské starostky Hany Moudré nenahlášená technoparty porušila městskou vyhlášku o rušení nočního klidu, radnice ji ale podle zákona nesměla ukončit. "Ve správním řízení můžeme pořadateli technoparty udělit za přestupek pokutu až 30.000 korun a zjišťujeme, jestli lze potrestat také majitele pozemku. Nic víc se bohužel dělat nedá," konstatovala Moudrá. Kvůli hluku na technoparty hrozí zatím sankce pouze jednomu člověku. Policisté jeho přestupek zadokumentovali a oznámí ho na Městský úřad v České Lípě. Komu potrestání hrozí, Baláková neuvedla.


"V noci na dnešek jsme zavřeli v domě všechna okna, ale stejně jsme nemohli spát. Z téměř dvoudenního hlasitého monotónního dunění bubnů mně hlava úplně třeštila. Manžel má problémy se srdcem a z technoparty už byl úplně zoufalý," uvedla obyvatelka Manušic Věra Holmajerová. Bydlí zhruba 300 metrů od pozemku, kde se technoparty konala. V noci na dnešek se tam bavilo asi 200 fanoušků techno, po ranním lijáku jich tam zůstalo přibližně 80. V Manušicích žije zhruba 100 obyvatel.


Petra Pokorného v noci hluk z technoparty probudil až v domě na Holém Vrchu v České Lípě. "Nepřestávající hlasitá hudba je bezohledným terorem proti obyčejným lidem a pořadatele nic neospravedlňuje. Nechápu, jak je možné, že stát a jeho instituce dovolí, aby několik set fanoušků techna ztrpčovalo život obyvatelům v Manušicích a dalekém okolí," uvedl Pokorný.


Policisté pořadatele technoparty několikrát přesvědčovali, ať na hlasitosti uberou. Obyvatelé Manušic si policistům stěžovali na příliš velký hluk hlavně v noci na sobotu, pořadatelé technoparty pak zeslabili zvuk na postavených aparaturách. Dlouhodobě se však lidem v Manušicích a v okolí neulevilo. Kromě jiného museli v horku zavírat okna.


Někteří starousedlíci z Manušic se snažili svého souseda a majitele pozemku přesvědčit, ať proti hluku něco udělá, neuspěli však. Žádné jiné problémy než s hlukem se v Manušicích do dnešního odpoledne neobjevily, policisté nemuseli proti účastníkům akce zasahovat.


Technoparty se původně měla konat v Horní Libchavě v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) České středohoří, ale byla by v rozporu se zákonem na ochranu přírody. Ohrožovala by především hnízdící zvláště chráněné ptáky.


Pořadatelé technoparty přesunuli v pátek odpoledne do Manušic, kde jim jeden z obyvatelů poskytl svůj pozemek. Někteří lidé na technoparty přijížděli, jiní odjížděli a v průměru se jich tam bavilo kolem 100 až 150. "Kromě Čechů a Němců dorazilo do Manušic i několik Francouzů a Holanďanů," uvedla Baláková. Pozemek v Manušicích se nachází mimo CHKO. Manušice sice patří mezi obce na chráněném území, ale ne celé.