Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Hledání cest

Archiv

"V Šárčině tvorbě převažují odstíny jarní zeleně a teplé oranžové. To naznačuje její pozitivní přístup ke světu a prokazuje to, že hlavní inspirací jsou pro Šárku krajina a příroda. V oranžové barvě se odráží sluneční energie, která je zárukou veškerého života na zemi,“ připomněl ve svém úvodu na vernisáži výstavy František Janák, ředitel Střední umělecko-průmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově.
Sama autorka přiznává, že hledá kontrast mezi barvou a prostorem. „Sklo odráží svět z ptačí perspektivy, a tak v něm nacházím krajinu, mapy, místa ale i vzpomínky. Inspirací mi jsou různé kvóty, turistické značky, hřiště, písmena a číslice.“ Názvy jejích děl jako: Cestou necestou, Krajina v lahvi, Jízda, Výlet aj. to jen podtrhují. „Práce se sklem, to je hledání cest a možností vyjádření. Každý tvar je pro mě výzvou a pomocí barev mu propůjčuji novou tvář,“ dodává autorka.


Ředitelka sklářského muzea Bc. Petra Ajšmanová připomněla, že novoborské muzeum poprvé hostí, v rámci pravidelných výstav mladých sklářských výtvarníků, někoho, kdo se zabývá malbou na skle. Ale i poprvé mladého sklářského výtvarníka - ženu.


Šárka Zikmundová vystudovala SPŠS a VOŠS v Novém Boru. Pod vedením ak. mal Zdeňky Štipákové, v oddělení malovaného skla, a na vyšší odborné škole - umělecké zpracování skla u Mgr. Karolíny Kopřivové.
Po absolutoriu nastoupila do této školy jako učitelka malby skla a galeristka. Od roku 2000 pravidelně vystavuje doma i v zahraničí, především v Holandsku a Německu.  Její díla můžeme najít už v několika muzeích v České republice i v Umělecko-průmyslovém muzeu v Praze.


Šárka Zikmundová je výborná designérka, což dokazuje celá řada jejích prací. Odvážně kombinuje sklo s neobvyklými materiály, jakými jsou papír a molitan. Zabývá se také leháním skla.


Výstavu je možné zhlédnout v novoborském muzeu do 22. března.