Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Hledač pokladů našel na Českolipsku 38 německých granátů

Archiv

V pátek odpoledne tam pátral po mincích a dalších cennostech. V nalezené bedně se však ukrývala německá munice z konce druhé světové války. Přivolaný pyrotechnik granáty bezpečně zneškodnil. ČTK to dnes řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.


"Pokud lidé objeví munici, neměli by s ní vůbec manipulovat a nález by nám měli okamžitě ohlásit na tísňovou linku 158. Explodovat mohou i zrezivělé náboje nebo granáty," konstatovala Baláková.


V Libereckém kraji našli lidé v posledních šesti letech armádní munici z doby od první světové války až po okupaci Československa Sovětskou armádou. Například v rekreační nádrži Kristýna u Hrádku nad Nisou ležel dlouho cvičný dělostřelecký náboj ráže 73 milimetrů do bojového vozidla pěchoty. Potápěči ho uviděli až v roce 2007. V Jablonci nad Nisou položil někdo před čtyřmi lety ke dveřím do domu na rušné Podhorské ulici ruční obranný granát a dvě dělostřelecké miny z druhé světové války.


Muž s minohledačkou objevil v roce 2005 v lese u Liberce tři sovětské minometné náboje ráže 120 milimetrů z druhé světové války. Na dně potoka Svitávka v Zákupech našli lidé 13 protitankových min sovětské výroby. Pyrotechnik je odvezl do bezpečnostního bunkru a zlikvidoval.


Kvůli minometnému granátu z druhé světové války museli policisté uzavřít v roce 2004 Krumlovskou ulici v Liberci. Na náboj s funkční roznětkou narazili dělníci při výkopových pracích a byl střelbyschopný.


Na Českolipsku pod kopcem Klíč objevil turista v roce 2003 sedm kilogramů nábojů Malicher do kulometu z první světové války. Ve stejném roce našly děti v potoce na Semilsku dva dělostřelecké granáty a dělníci při terénních úpravách u řeky Kamenice na Jablonecku narazili na 63 sovětských minometných granátů a jeden dělostřelecký náboj z druhé světové války.