Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Hledá se bič na tři tisíce dlužníků

Archiv

"Máme kolem tří tisíc dlužníků," řekl dnes ředitel českolipských strážníků Lubomír Mery s tím, že exekutory najme soukromá firma, která obdrží čtvrtinu získaných peněz. Ve středu o tom rozhodli městští radní.


"Firma pro nás uzavře smlouvy s exekutory, kteří budou pokuty vymáhat," dodal Mery.


Nejdříve však musí o zaplacení pokuty rozhodnout soud. Ředitel se nechal inspirovat modelem, který uplatňuje městská policie v Praze. V loňském roce českolipští strážníci uložili pokuty za zhruba dva miliony korun, jen polovinu ale viníci uhradili okamžitě. Pokuty z roku 2003 ve výši 670.000 korun zůstávají nezaplacené i po uplynutí tří měsíců letošního roku.


"Kázeň při placení pokut se navíc stále zhoršuje," upozornil Mery. Ředitel odhaduje, že exekutoři začnou pro městskou policii pracovat v létě. Nezaplacené pokuty zatím vymáhají pracovníci finančního odboru radnice, jejich úspěšnost je ale malá. Českolipští strážníci udělí průměrně 20 pokut denně. Jde převážně o částky mezi 200 až 300 korunami. Nejvyšší pokutu, 4000 korun, strážníci dali motoristovi za parkování na místě vyčleněném pro invalidy.


Přibližně čtyři pětiny přestupků se týkají dopravy. Zbytek tvoří přestupky proti veřejnému pořádku, například volné pobíhaní psů bez košíků, jejich venčení na nepovolených místech nebo rušení nočního klidu a jiné výtržnosti. Městští policisté mohou ukládat blokové pokuty do výše tisíce korun. Pokud ale řidič zaparkuje neoprávněně na místě pro invalidy, hrozí mu, že přijde až o pět tisíc korun. Ve čtyřicetitisícové České Lípě pracuje v městské policii 39 zaměstnanců, v přímém výkonu služby je 35 strážníků.