Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Hejtman zřejmě porušil jako českolipský zastupitel zákon o obcích

Archiv

A zvedl pro ně ruku. Hejtman spolu s dalšími třemi lidmi vlastní společnost Dům služeb a v Havlíčkově ulici pronajímají prostory pro nonstop hernu. Nedávno však Skokan požádal starostku Hanu Moudrou, aby se o automatech hlasovalo znovu. Chci předejít spekulacím o střetu zájmů, řekl Skokan.


Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka potvrdil, že členové zastupitelstva musí informovat o tom, že by mohli mít z projednávaných záležitostí výhody pro sebe nebo pro osoby blízké. "Pokud však zákon o obcích nerespektují, nehrozí jim žádné sankce. Nesou pouze politickou odpovědnost," konstatoval Řepka.


Vyhláška o výherních přístrojích prošla na jednání zastupitelstva hladce. I se Skokanem ji schválilo 20 z 22 členů zastupitelstva, kteří se jednání zúčastnili. "Pokud se o automatech bude hlasovat znovu, předem oznámím, že v mém případě může jít o střet zájmů," prohlásil Skokan. Skokana nominovala ODS jako svého kandidáta v podzimních volbách do Senátu za Českolipsko a za část Liberecka. Ve funkci hejtmana letos skončí. V České Lípě působil dříve jako starosta a nyní zasedá v městské radě.


Jak informoval dnešní Českolipský deník, do podobných problémů jako Skokana dostalo hlasování o automatech i místostarostu Jana Stejskala (ODS). Jeden výherní přístroj totiž stojí v rodinné hospůdce U Stejskalů na okraji České Lípy, kde pracuje místostarostův otec. "Jsem přesvědčený, že jsem zákon o obcích neporušil a do střetu zájmů jsem se nedostal. Automat máme v pivnici už mnoho let a při hlasování jsem na něj ani nepomyslel," prohlásil Stejskal.


Předseda Senátu a předseda ODS v Libereckém kraji Přemysl Sobotka považuje hlasování Skokana a Stejskala o automatech za politickou chybu. "Ve slušných demokraciích bývá zvykem na hrozící střet zájmů předem upozornit," dodal Sobotka.


Českolipského opozičního zastupitele Miroslava Hudce (Strana zelených) Skokanovo a Stejskalovo mlčení před hlasováním překvapilo. "Bylo by slušné, kdyby nás o svém podílu na provozování automatů ve městě alespoň informovali," prohlásil Hudec.


Podle Hudce se v čtyřicetitisícové České Lípě provozuje 56 heren. "Je to zoufale vysoké číslo. Jsem dětský psycholog a vím, jaké hrozné věci přináší závislost na výherních automatech. Někteří otcové rodin - gambleři tam utratí výplatu během jediného dne," upozornil Hudec.