Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Hasiči z česko-německého pohraničí obdrží 40 milionů na vozidla

Archiv

V Novém Boru přibude hasičům speciální automobil, určený na zásahy při dopravních nehodách nebo pro jízdu v těžkém terénu. ČTK to dnes řekl jednatel české části Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník.


"Nová moderní technika obohatí vozový park dobrovolných hasičů v pohraničí v příštím roce. Díky ní se budou moci podporovat při likvidaci velkých požárů nebo průmyslových havárií," dodal Zámečník.


Na území celého Euroregionu Nisa žije asi 1,7 milionu obyvatel. Nachází se v Libereckém kraji, na Šluknovsku a v přilehlém polském a německém příhraničí. Na polské straně do něj spadají například celé Krkonoše a v Sasku území až k Drážďanům. Česká část Euroregionu Nisa má 139 členů, 136 z nich jsou obce a města.


"Dlouhá léta si pomáhají například hasiči z Hrádku nad Nisou a ze sousední Žitavy. Chtěli bychom ale, aby se v příštích letech zapojila do přeshraniční spolupráce i některá vzdálenější města i speciální jednotky. Nemusí trvat příliš dlouho a lidé třeba uvidí při práci v Liberci žitavské hasiče nebo v Löbau specialisty na chemické havárie z Příšovic," upozornil Zámečník.


Česká část Euroregionu Nisa vypracovala loni čtyři projekty, s nimiž se ucházela o evropské dotace pro dobrovolné hasiče v česko-německo-polském pohraničí. Prosadila se zatím s jediným. "Ještě letos předložíme tři upravené projekty pro Šluknovsko a německé pohraničí, Hrádecko, Frýdlantsko a polské pohraničí a Semilsko a polské pohraničí. Rozhodne se o nich na začátku příštího roku," dodal Zámečník.


Pokud by projekty vyšly, pořídili by si by čeští, němečtí a polští hasiči novou techniku za dalších téměř 150 milionů korun. "V současné době používají některé dobrovolné sbory techniku, u které není jisté, jestli by k požáru vůbec dojela," konstatoval Zámečník.


Loni podala česká část Euroregionu Nisa devět velkých žádostí o evropské dotace ve výši 420 milionů korun a ve čtyřech případech uspěla. Získala přes 250 milionů korun.