Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Hasiči v Libereckém kraji se v noci změnili v dřevorubce

Archiv

Jen na Liberecku bylo hasičům nahlášeno 42 případů spadlých stromů či větví, dalších 15 odstraňovali jejich kolegové na Českolipsku. ČTK o tom dnes informoval operační důstojník Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Karel Skořepa.


Největší škodu napáchala zřejmě vzrostlá lípa v Novém Boru na Českolipsku. Mohutný strom tam vítr shodil na dům a ten poničil jeho střechu. Kvůli blízkosti elektrického vedení museli hasiči postupně z výsuvného žebříku odřezávat větve a teprve dnes dopoledne zbylé torzo stromu odstranili.


"K žádnému zranění kvůli vichřici nedošlo, dva stromy přitom spadly i na zaparkované automobily," řekl Skořepa.


Největší škody způsobil silný vítr v krajském městě. Silnici kolem přehrady Harcov a Horskou padlé stromy zatarasily, další stromy odstraňovali hasiči také ve čtvrtích Krásná Studánka, Kateřinkách či Rudolfově. Na libereckém letišti naměřili meteorologové největší náraz větru o rychlosti 72 kilometrů v hodině.


"Není to žádný rekord, historicky nejsilnější náraz větru, který jsme tu naměřili, dosahoval 36 metrů za sekundu (téměř 130 km/h)," řekl dnes pracovník meteorologické stanice na letišti Josef Skřivánek.


Nevyloučil, že vítr mohl v sobotu večer dosahovat v některých místech Liberce i vyšší rychlosti. Přestože síla větru nebyla rekordní, škody jsou značné. Jeden náhodný svědek v noci zahlédl, jak poryv větru nadzvedl velký kontejner na odpadky a mrštil jím o zaparkovaný automobil. "Rozbil mu zadní dveře a okna, majitel asi moc radost mít nebude," řekl.


Podle Skořepy lidé ještě zřejmě řadu událostí ani neohlásili, protože hlavně na méně frekventovaných místech je zatím ani neodhalili.


----


Přikládáme aspoň dvě fotografie od Radka Havrdy. Vítr byl tak silný, že přemisťoval i nádoby na odpad.