Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Gynekoložka podle soudu zavinila poškození zdraví pěti žen

Archiv

Rozhodl o tom v úterý odvolací senát ústeckého krajského soudu, který lékařce potvrdil dvouletý podmíněný trest odnětí svobody s odkladem na tři roky. Informuje o tom dnešní Právo.


Odvolací senát se ztotožnil s rozsudkem děčínského okresního soudu z loňského ledna. Poškozené ženy už dříve před soudem vypověděly, že po gynekologické operaci mají trvalé problémy s nohama. Některé pobírají částečný důchod, jiné plný invalidní důchod. Ochrnutí jim způsobil 11 let starý operační přístroj Chiratom 400.


Lékařka podle soudu nechala v provozu přístroj Chiratom 400 sloužící k zástavě krvácení, a to i přesto, že ho po instalaci neprohlédla specializovaná firma. Zařízení také chyběla revize, k jeho používání nebyl proškolen personál a podle znalců nebyl ani dodržován návod k jeho používání. Podle technika, který přístroj po pěti měsících užívání a odoperování 115 pacientek prohlédl, byla příčinou zdravotních problémů žen nevodivá elektroda, píše Právo.


Přístroj koupila nemocnice ze státních hmotných rezerv. V roce 1999 bylo prodáno osm těchto přístrojů: sedm si koupili veterináři a jeden nemocnice. Veterináři si údajně nechali před jeho použitím udělat revizi. Chiratom 400 koupila nemocnice za 18.000 korun, nový stál 73.000 korun.