Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Gymnazisté se seznámili se životem azylantů

Archiv

"Chtěli jsme dát dospívající mládeži informace o tom, jaký je statut žadatele o azyl, azylanta a dalších cizinců žijících na území republiky, v jakých žijí podmínkách, kdo jim pomáhá. Nevyhýbali jsme se ani otázkám, kolik jejich pobyt stojí daňového poplatníka a jaké jsou jejich příjmy, nabídli jsme grafy i fotografie. Chceme toto téma otevřít veřejnosti, jedině tak můžeme postupně odstraňovat neznalosti a obavy, vedoucí často k diskriminaci menšin," říká Romana Žatecká, vedoucí Pobytového a integračního střediska ve Stráži pod Ralskem.


Mimoňské gymnázium bohužel nezískalo u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy podporu pro svůj projekt týkající se multikulturní výchovy a integrace cizinců. Na Mimoňsku a Strážsku je usazených cizinců mnoho a jejich problémy v běžném životě dosud nikdo nezmapoval. Přesto mají studenti o toto téma zájem a jsou nadšeni do dalšího projektového kola.


V Libereckém kraji žije několik desítek rodin cizinců, ať už jde o přesídlené Volyňské Čechy nebo Ukrajince či Rusy, kteří se zde usadili v minulosti. Poslední integrační byty přidělilo v loňském roce město Liberec patnáctičlenné skupině Uzbeků, kteří prchli ze země původu při krvavém povstání. V Pobytovém a integračním středisku ve Stráži pod Ralskem žije 110 lidí (většinou rodin s dětmi), kteří čekají, zda získají v ČR azyl, a také skupina lidí, které ho již získali. Žije zde velká skupina lidí z rusky mluvících zemí, ale také Somálců a Iráčanů.