Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Ghetta Romů jsou velkým problémem

Archiv

Podle něj v současné době žije velké množství Romů v ubytovně ve Stráži pod Ralskem. Jsou tam odříznuti od vody a hrozí jim epidemie.


"Ve Stráži jsme jednali se starostou, ale zatím se nedá nic dělat, ubytovna městu nepatří," prohlásil Holek.


Romové v Libereckém kraji osídlili i nebytové prostory. Holek upozornil, že na místech, kde se jich soustředilo hodně, se vyskytly potíže se soužitím s ostatními obyvateli měst a obcí.


"Podle starosty z Mimoně se české rodiny v okolí Romů bojí i za bílého dne," podotkl Holek.


Společně s představiteli měst a obcí se kraj snaží Romy rozptýlit na více míst. Ghetto v ubytovně se povedlo na Českolipsku zrušit v Zákupech, kde proti němu kraj a radnice zakročily již v zárodku. Holek považuje situaci Romů v Libereckém kraji i v celém Česku za horší, než jak ji ve své poslední zprávě hodnotí Rada vlády pro záležitosti romské komunity.


"Jsou v ní příliš optimistické údaje," konstatoval.


Kromě jiného uvedl, že mezi Romy sice v posledních letech přibylo vysokoškolsky vzdělaných lidí, na druhé straně ale ještě více stoupla vysoká negramotnost. Oficiální statistiky o nezaměstnanosti Romů sice neexistují, odborníci v Libereckém kraji ale odhadují, že pracuje pouze desetina z nich.


"Děti pak mají většinou za vzor tátu, který leží doma, čeká na sociální dávky a odchází jenom do hospody nebo hrát automaty," poznamenal Holek.


Podle něj jsou sice programy, jež by umožnily v řadě případů kritickou pozici Romů řešit, nedokážou je ale pokaždé využít oni sami, ani města a obce. V Libereckém kraji žije okolo 16.000 Romů. Jen velmi málo z nich ale vystudovalo alespoň střední školu. Na sever Čech totiž romské rodiny přicházely převážně jako pomocná síla do textilních továren a ostatních průmyslových závodů. Nízkou vzdělanost Romů se Liberecký kraj pokouší zvýšit i s pomocí 21 romských pedagogických asistentů ve zvláštních školách a v předškolních přípravných třídách. Pro asistenty s pedagogickým minimem chystá dálkové středoškolské studium. Terénní romští pracovníci procházejí školením. Ve všech deseti pověřených městech kraje pracují alespoň na částečný úvazek romští poradci.


V příštím roce přijde do Libereckého kraje z Evropské unie na zlepšení sociální situace 15 milionů korun. Mohou se o ně ucházet i romská sdružení.