Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Gang byl aktivní i v České Lípě

Archiv

Formálně byl majitelem podezřelé vymahačské společnosti Čech. Jeho komplici jsou podle policie tři žadatelé o azyl, kteří patří ke špičkám čečenské mafie operující v Česku. Po posledním z pětice hlavních podezřelých se intenzivně pátrá, sdělila dnes mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.


Společnost MG Security s. r. o. se sídlem v Praze 7 se oficiálně zabývala správou nemovitostí, ve skutečnosti však podle policie vymáhala od jiných subjektů pohledávky.


"Vykupování pohledávek, chod firmy, ale i samotné vymáhání za použití fyzického i psychického nátlaku a střelných zbraní provádělo pět hlavních pachatelů," uvedla Blanka Kosinová. Podle ní mají kriminalisté důkazy o vydírání pěti českých podnikatelů, od nichž společnost požadovala asi 30 milionů korun. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, z protikorupční služby a z odboru Výnosy podle Kosinové sledovali činnost falešné správcovské společnosti a několika spřízněných firem téměř rok.


Zatýkání rozjeli v úterý brzy ráno v Praze, Teplicích, České Lípě, Hostivicích a Brně. V policejní síti uvízlo 15 podezřelých. Všichni již byli vyslechnuti, 11 lidí bylo zatím bez obvinění propuštěno na svobodu. Čtveřici hlavních podezřelých policie již v úterý obvinila, pátý je na útěku a zřejmě pobývá v zahraničí. Šestapadesátiletý český občan M. K. a tři muži pocházející ze zemí bývalého Sovětského svazu byli obviněni z vydírání ve zločinném spolčení a hrozí jim až 12 let vězení, upřesnila mluvčí. V cele čekají na soudní verdikt o vazbě.


Trojice cizinců, devětadvacetiletý G. A. a o rok starší D. Ch. a M. S., má již s českou policií zkušenosti. Od roku 2001 byli na svobodě stíháni za násilnou trestnou činnost. Podle Kosinové všichni tři žadatelé o azyl žili v České republice na vysoké úrovni - měli luxusní domy a drahá auta.


"Při domovních prohlídkách byly zajištěny dvě krátké střelné zbraně - revolver Magnum a pistole s tlumičem, písemnosti, počítače a další důkazní materiál," uvedla mluvčí. Dokumenty podle ní odhalily zhruba 60 pohledávek, které byly na seznamu vymahačské firmy. V této souvislosti Blanka Kosinová vyzvala veřejnost, aby se na policii obrátil každý, kdo měl s MG Security s. r. o., dříve Milamed Group s. r. o., problémy. Policie zatím zjišťuje, o kolik se stíhaní obohatili. Podle mluvčí v budoucnu nelze vyloučit obstavování majetku.







Fotografie z akce byly součástí tiskové zprávy, kterou poskytla novinářům mluvčí policie Blanka Kosinová.