Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Festival Lípa Musica letos nabídne 12 koncertů

Archiv

Letošní ročník, v pořadí již šestý, chce ukázat krásu lidského hlasu. K největším lákadlům tradiční podzimní akce patří zahraniční vystupující - německý sbor Körnerscher Sing-Verein z Drážďan či vystoupení čtrnáctičlenného mužského pravoslavného sboru z Moskvy. "Z domácích špiček je to Dan Bárta, Hradišťan nebo Štefan Margita," dodal Prokeš.


Koncerty festivalu se uskuteční kromě České Lípy také v Jablonném v Podještědí, Zahrádkách u České Lípy, Kravařích, Jablonci a Liberci. Přehlídku zahájí Severočeská filharmonie Teplice, kterou bude dirigovat německý dirigent Andreas Sabastian Weiser. Zahrají Dvořákovu devátou symfonii Z Nového světa.


Festival Lípa Musica má také vlastní filmovou upoutávku, kterou budou vysílat kina v České Lípě, Novém Boru a Stráži pod Ralskem před všemi filmy a k vidění bude i na webových stránkách festivalu www.lipamusica.cz.


Snímek propaguje nové motto festivalu "Lípa je krásné místo k žití". „Upoutávka přitom přinese i záběry z českolipských panelákových sídlišť," poznamenal Prokeš. Podle něj většina obyvatel přišla do České Lípy po válce a smyslem festivalu je vytvořit u lidí nové vazby k jejich domovu. Slavnostní zahájení festivalu budou v České Lípě ohlašovat trubači a z balkonu kulturního domu budou znít fanfáry.


První ročník festivalu se uskutečnil v České Lípě v roce 2000. Jeho koncerty přilákaly každý rok zhruba 5000 posluchačů.