Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Favoritem cyklokrosového šampionátu v České Lípě je obhájce zlata Dlask

Archiv

Jeho největším soupeřem by měl být kolega z belgické stáje Fidea Zdeněk Štybar, který na mistrovství republiky dominoval před dvěma lety.


Třetím spolufavoritem měl být šampion z roku 2004 Kamil Ausbuher, kterého ale upoutal na lůžko zápal plic. Jediný, kdo by mohl podle papírových předpokladů dvojblok jezdců Fidea ohrozit, je Radomír Šimůnek mladší. Jeho otec je se šesti tituly neúspěšnějším cyklokrosařem domácí historie, syn zatím získal v posledních třech letech tři bronzy. Dlask by v případě vítězství mohl na čtyřnásobného světového šampiona Šimůnka staršího ztrácet již jen na jeden titul. Kromě loňského triumfu stál na nejvyšším stupni i v letech 2003, 2001 a 2000.


"Podle posledních výsledků je pro mě favoritem Dlask," řekl reprezentační kouč Petr Klouček.


Po nepřesvědčivém úvodu sezony, kdy jej pronásledovaly nemoci, se Dlask dostal do výborné formy což dokumentoval především druhým místem v závodu Světového poháru 26. prosince v belgickém Hofstade.


"Za největšího soupeře považuji Štybara. V poslední době jsme spolu závodili dvakrát, tři dny před koncem roku v Loenhoutu jsem skončil čtvrtý o místo před ním, na Nový rok byl v Baalu osmý a já nedojel. Máme tedy skóre jedna k jedné," řekl Dlask, který ale nepodceňuje nikoho.


"Na důležité závody se skvěle umí připravit Šimůnek," uvedl Dlask.


V úvodu sezony na domácích tratích dominoval Zdeněk Mlynář, vítěz pěti závodů Budvar Cupu, jehož posledním dějstvím bude právě českolipské mistrovství. Mlynářovi by prvenství v seriálu nemělo uniknout, přestože je tento závod bodován dvojnásobně a na vítěze tedy čeká 120 bodů. Před Lukášem Kloučkem má nyní náskok 106 bodů, což v praxi znamená, že Klouček by musel vyhrát a Mlynář nedojet či skončit v závěru třetí desítky. Po dvou nemocích Mlynář není v nejlepší pohodě, ale nevzdává se. V České Lípě prý pojede bez nervů.


"Věřím, že jsem schopen zajet svůj standard. Forma není nejlepší, ale výsledky z vánočních závodů v Belgii nebyly zase tak zlé. Na domácím mistráku bych se měl vejít do pátého místa, ale určitě se pokusím bojovat o medaili," řekl Mlynář.