Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Falcon do konkurzu

Archiv

Ředitel Falconu Ladislav Vlček listu řekl, že situace je kritická. Většina ze současných 250 zaměstnanců je doma, protože není práce. Dalších 120 lidí společnost již opustilo. Závod se 135letou historií, první česká továrna na nábytek z masivního ohýbaného dřeva je přitom největším zaměstnavatelem v Mimoni.


"Nezískali jsme potřebný počet zakázek a nemáme na výplaty," řekl deníku ředitel.


Českolipský úřad práce počítá s tím, že se na něj obrátí až 300 lidí. Jeho mluvčí Marie Píšková řekla, že úřad bude muset zaměstnance Falconu také vyplatit, protože firma nemá ani na jejich mzdy za prosinec.


"Počítáme, že nároky na mzdy přesáhnou dva miliony korun," uvedla.


Podle listu poslaly Falcon ke dnu problémy jeho amerického majitele, který mimoňský závod získal v privatizaci v roce 1994 a a loni nabídl jeho akcie k prodeji. O Falcon, zcela závislý na americkém trhu, sice projevil zájem největší slovenský zpracovatel bukového dřeva firma Beky, z transakce ale nakonec sešlo. Falcon věří tomu, že situaci může zachránit konkurz.


"Existují určité varianty, kterými bychom se chtěli ubírat a které chceme představit správci konkurzní podstaty," řekl listu Vlček.


Teprve konkurzní správce rozhodne o propouštění, firma zatím výpovědi zaměstnancům nedala. Z krachu firmy má obavy město Mimoň.


"Můžeme ztratit až 700.000 korun na daňových příjmech za zaměstnané obyvatele. To je pro nás hodně," řekl starosta Stanislav Baloun.