Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Exstarosta Nového Boru dostal rok vězení a pokutu 150.000 Kč

Archiv

Pokud v zákonné lhůtě pokutu nezaplatí, hrozí mu navíc ještě deset měsíců vězení. Soudce také jednatřicetiletému politikovi na pět let zakázal členství v rozhodovacích orgánech samosprávy nebo státní správy. Nastič se proti rozhodnutí na místě odvolal a zdůraznil, že je nevinný.


Loni v říjnu stejný soudce Nastičovi udělil trestním příkazem roční podmínku se zkušební dobou dva roky a peněžitý trest 100.000 korun. Nastič i státní zástupce ale proti rozhodnutí podali rozpor a tak musel soud nařídit hlavní líčení. Exstarostovi hrozilo až pět let vězení a pětimilionová pokuta. Vysoký trest dnes soudce Vlastimil Nedvěd zdůvodnil vysokou společenskou závažností Nastičova provinění. "Je o to závažnější, že jako starosta byl veřejně činnou osobou," zdůraznil soudce.


Nastiče zatkla policie loni 1. března při převzetí údajného úplatku 150.000 korun. Jeho případ je spojen s privatizací městského domu, který městské zastupitelstvo jednomyslně prodalo za více než milion korun firmě novoborského podnikatele Lubomíra Bárty. V této souvislosti podle Bárty v prosinci 2006 Nastič úplatek žádal. Nastič to dnes ve své závěrečné řeči znovu popřel. Zdůraznil, že o žádný úplatek nešlo a že peníze byly určeny místním fotbalistům jako sponzorský dar na nákup nových dresů a dalšího vybavení. To se ale podle státní zástupkyně Evy Mesiarkinové neprokázalo.


Soud dnes vyslechl další dva svědky, jedním z nich byl podnikatel Robert Uksa. Ten jako jediný ze svědků v případu řekl, že slyšel o tom, že má Nastič dostat od Bárty 150.000 korun pro fotbalisty. "Slyšel jsem to, když to řekl své sestře, která u mě pracuje jako sekretářka," řekl soudu Uksa. I on sám, jak tvrdil, fotbalistům na Nastičovu přímluvu několikrát přispěl. Žádný jiný svědek ale nepotvrdil, že šlo skutečně o sponzorský dar, a ani v záznamech telefonátů, které soud vyslechl v březnu, nic podobného nezaznělo.


Obhájci dnes žádali výslechy dalších dvou svědků. To už ale soudce Nedvěd odmítl s tím, že dokazování považuje za dostatečné, a že další svědkové nemohou do případu přinést nic nového a případ uzavřel. Vzhledem k odvolání se bude kauzou zabývat Krajský soud v Liberci.