Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Exposlanec Kraus má šanci na návrat do sněmovny

Archiv

Pořadí už posvětil krajský výkonný výbor ČSSD, definitivně má být schváleno tuto sobotu, uvedl dnes server Aktuálně.cz.


Jedničkou sociálnědemokratické kandidátní listiny na Liberecku má být podle serveru nynější poslanec Pavel Ploc, jako dvojka za ním je navržen někdejší odborový předák a další současný poslanec Cyril Zapletal. Aktuálně.cz píše, že i když kandidátka potřebuje ještě posvěcení od zmíněné krajské konference a pak i od ústředního výkonného výboru, měl by Michal Kraus v popředí zůstat.


"Myslím si, že se to výrazně měnit již nebude," cituje Aktuálně.cz krajského šéfa Roberta Duška. Kraus se k možnému návratu do politiky příliš vyjadřovat nechce, podle serveru reaguje jen SMS zprávou. "Proces nominace ještě není u konce a moje případná nominace ještě není schválena. Vyčkejme," napsal v ní. Při zmínce, že jeho šance získat poslanecký mandát nejsou zanedbatelné, napsal, že takový optimismus nesdílí.


Kraus čelil podezření z praní špinavých peněz, pokusu o podvod a později i z korupce. Policie ale případ již loni v lednu odložila. Problémy pro Krause začaly v lednu 2006 když ho v deníku Mladá fronta Dnes obvinil z korupce František Rigo, muž pravomocně odsouzený za stomilionový bankovní podvod. V případu šlo o okolnosti aktivit Krause a Riga v Ghaně v roce 2001, kde prý tehdy jednali s vysoce postavenými úředníky o získání privatizovaného podniku na zpracování kakaových bobů. Kraus kvůli "kakaové aféře" opustil vysokou politiku.