Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Ettalští opět v České Lípě

Archiv

Vyvrcholením celé návštěvy byl čtvrteční společný koncert německých studentů s muzikanty Gymnázia Česká Lípa, z něhož pořizovala záznam i jedna z bavorských televizí. Na programu byly skladby Georga Friedricha Händela a Heinricha Ignaze Franze Bibera, po jehož stopách se studenti pustili již v úterý během návštěvy Stráže pod Ralskem. Divácky si největší obdiv zasloužil pěvecký výkon pátera Angela, jenž v češtině zapěl píseň Matičko Boží z opery Bedřicha Smetany Tajemství. Bez odezvy nezůstalo ani symfonické zpracování hudby z filmu Pán prstenů.



Bavorští studenti během své návštěvy Českolipska rovněž navštívili sklářskou huť AJETO v Lindavě a sklářské muzeum v Novém Boru, byli přivítáni zastupiteli českolipské radnice a vyrazili na prohlídku Prahy.


Páter Angelus a studenti obou stran opět ukázali, že některé bariéry mezi Němci a Čechy jsou jen uměle vytvářené politikum.


pozn. redakce: Biber je rodákem ze Stráže pod Ralskem, řadu let působil v Salcburku jako dirigent arcibiskupské kapely. Za své zásluhy o rozvoj hudební kultury své země byl císařem Leopoldem I. povýšen do šlechtického stavu - skladatelův šlechtický erb zdobí bobr, který drží svazek not (Biber = bobr).