Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Energetici odstranili v Libereckém kraji další výpadky proudu

Archiv

Na Jablonecku a Liberecku jim včera po 16:00 zbývalo prověřit ještě 300 hlášení o výpadku elektřiny z 55 obcí. Na Českolipsku a sousedním Děčínsku, položeném v Ústeckém kraji, na ně čekala likvidace poruch 10 obcích. ČTK to řekl severočeský mluvčí ČEZ Ota Schnepp.


"Předpokládáme, že na Českolipsku a na Děčínsku obnovíme dodávky elektřiny na všechna místa ještě v neděli. Na Liberecku a Jablonecku budeme pracovat na odstranění poruch možná ještě v pondělí," dodal Schnepp. Proud včera navečer chyběl většinou již jenom v osadách, jednotlivých domech, chalupách či v zahrádkářských koloniích. Na vedení vysokého napětí si energetici poradili se všemi poruchami. Díky odstranění poslední poruchy na vedení vysokého napětí začala elektřina znovu proudit do obcí Zdislava a do Křižan - Žibřidic na Liberecku..


Na území Libereckého kraje se přesunuly poruchové čety z jiných severočeských regionů, kde čtvrteční bouře nenapáchala na elektrickém vedení tak velké škody jako na Liberecku, Jablonecku a Českolipsku. Práci jim hlavně v sobotu komplikoval podmáčený terén, těžká technika se potýkala s problémy, když se chtěla dostat pod elektrické vedení. V Libereckém kraji především v sobotu dopoledne hustě pršelo nebo se vyskytovaly dešťové přeháňky. Zem ale byla mokrá a měkká i v neděli.


Po větrné smršti, jež se přehnala přes Liberecký kraj ve čtvrtek navečer, se ocitlo bez elektřiny 50.000 domácností a dalších odběratelů. V sobotu večer se jejich počet snížil na 600. Přesná čísla z neděle nedokázali energetici z technických důvodů poskytnout. Firma ČEZ vyhlásila kalamitu po čtvrteční bouři na Liberecku, Jablonecku, Tanvaldsku i Semilsku. Nejdříve likvidovala poruchy na vedení vysokého napětí, teprve pak mohly přijít na řadu poruchy na vedení nízkého napětí.


Vichřice odnesla střechy na řadě budov, na další popadaly vyvrácené stromy. Poražené stromy a větve poškodily také mnoho automobilů.