Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Energetici odstranili v Libereckém kraji další výpadky proudu

Archiv

Na vedení nízkého napětí zůstávaly dnes okolo poledne ještě stovky poruch. Hlášení o nich měli energetici z 90 obcí na Liberecku a Jablonecku. Další desítky oznámení prověřovali na Českolipsku. ČTK to řekl severočeský mluvčí ČEZ Ota Schnepp.


"Z Liberecka a Jablonecka vyřizujeme 900 hlášení o výpadcích elektrické energie, z Českolipska a z Děčínska celkem 100 hlášení," dodal Schnepp. Proud v současné době chybí většinou již jenom v jednotlivých domech, chalupách, v osadách či v zahrádkářských koloniích. Díky odstranění poslední poruchy na vedení vysokého napětí začala elektřina na Liberecku znovu proudit do obce Zdislava a do Křižan - Žibřidic. Na území Libereckého kraje se přesunuly poruchové čety z jiných severočeských regionů, kde čtvrteční bouře nenapáchala na elektrickém vedení tak velké škody jako na Liberecku, Jablonecku a Českolipsku. Práci jim hlavně v sobotu komplikoval podmáčený terén, těžká technika se potýkala s problémy, když se chtěla dostat pod elektrické vedení.


V Libereckém kraji především v sobotu dopoledne hustě pršelo nebo se vyskytovaly dešťové přeháňky. Zem ale byla mokrá a měkká i dnes. Po větrné smršti, jež se přehnala přes Liberecký kraj ve čtvrtek navečer, se ocitlo bez elektřiny 50.000 domácností a dalších odběratelů. V sobotu večer se jejich počet snížil na 600. Přesná čísla z dneška Schnepp zatím neznal. Firma ČEZ vyhlásila po čtvrteční bouři kalamitu na Liberecku, Jablonecku, Tanvaldsku i Semilsku. Nejdříve likvidovala poruchy na vedení vysokého napětí, teprve pak mohly přijít na řadu poruchy na vedení nízkého napětí.


Čtvrteční bouře si v Libereckém kraji vyžádala život zhruba pětasedmdesátileté ženy. Zřítily se na ni ulomené větve v parku v Hrádku nad Nisou. Padající strom zasáhl u Stvolínek na Českolipsku chlapce. Leží ve vážném stavu na anesteziologicko-resuscitačním oddělení v liberecké krajské nemocnici. Vichřice odnesla střechy na řadě budov, na další popadaly vyvrácené stromy. Poražené stromy a větve poškodily také mnoho automobilů.