Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Ekovýchovný projekt TREND má již rok za sebou

Archiv

Až do jara 2012 budou jeho náklady hrazeny z programu Evropské Unie Cíl3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce v letech 2007 - 2013 mezi Svobodným státem Sasko a Českou republikou.
Na rozsáhlém projektu spolupracují z německé strany Saská zemská nadace životního prostředí a přírody Bad Schandau a Centrum ochrany přírody Hornolužická pahorkatina Neukirch, z české pak obecně prospěšná společnost České Švýcarsko z Krásné Lípy a Společnost pro Lužické hory. A právě díky občanskému sdružení z Jablonného v Podještědí probíhají aktivity také na území Libereckého kraje.
Projekt má již rok za sebou. Co se během jeho první třetiny podařilo? Řada různorodých aktivit pro předškolní a školní děti i dospělé. Akce měly jedno společné - vždy byl kladen důraz na ochranu přírody v našem okolí.
„Celkem proběhlo 15 programů v mateřských školách. Formou her nebo pohádek jsme se snažili děti co nejvíce zaujmout. Využívali jsme také názorné pomůcky. Úspěšnost programů dokazuje rostoucí zájem mateřských škol,“ přiblížil akce pro nejmenší Daniel Prchlík, koordinátor projektu ze Společnosti pro Lužické hory.
Pro žáky druhého stupně základních škol pak bylo připraveno 12 programů. Ty proběhly formou přednášky s promítáním na interaktivní tabuli, popř. se jednalo o krátký výlet do přírody, opět se zajímavými pomůckami. Při akcích vedených českými i německými lektory měli žáci za úkol poznávat rostliny a živočichy.
Ekologické dny s tvůrčími dílničkami byly určeny hlavně rodinám s dětmi. Proběhly 2 takové ekodny, a to v Jablonném v Podještědí a Hrádku nad Nisou. Svou zručnost a plnění nejrůznějších úkolů si na více než dvaceti stanovištích vyzkoušelo téměř 400 dětí, rodičů i prarodičů. Cílem akcí bylo co nejzajímavěji seznamovat s přírodními materiály, ekologicky šetrnými výrobky, biopotravinami i tradičními řemesly.
Součástí projektu byly také zajímavé exkurze, jak přírodovědné pro dospělé, tak i prožitkové určené rodinám s dětmi. Celkem 9 akcí zavedlo kolem stovky účastníků na zajímavá místa na obou stranách hranice - do Lužických a Žitavských hor. Prožitkové exkurze pro rodiny s dětmi vedly lehčím terénem a byly tak vhodné i pro nejmenší děti či dokonce maminky s kočárky. Pravidelná součást akcí, vyprávění dávných pověstí a bájí vztahujících se k místu, měla opět za cíl co nejvíce zaujmout.
„V populárně naučné brožuře pro rodiny s dětmi Pohádková putování v Lužických horách, kterou naše občanské sdružení vydalo, je možné nalézt 10 tipů na výlety po krásách Lužických hor. Najdete zde řadu mýtů a pověstí z dob minulých i přítomných,“ doplnil Daniel Prchlík.
Projekt TREND je opravdu rozsáhlý. Společnost pro Lužické hory připravila také výstavu o šestnácti maloplošných chráněných územích Lužických hor. Ve spolupráci se Správou CHKO Lužické hory vznikla expozice s pěknými fotografiemi a spoustou zajímavostí. Výstava je určena hlavně školám, které si ji mohou od dubna 2010 zapůjčit.
S vlastním finančním podílem k projektu a předfinancováním pomohl Společnosti pro Lužické hory Liberecký kraj.
Řadu dalšího včetně bližších informací k aktuálním akcím můžete nalézt na www.spolecnostlh.cz. Webové stránky celého projektu jsou www.projekt-trend.eu.


                                                                                                                                   Mgr. Jiří Langer
                                                                                                                          tiskový mluvčí
                                                                                                                                   Libereckého kraje