Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Eichler: Senátní volby vznik koalice v Libereckém kraji neovlivní

Archiv

ČSSD preferuje i nadále vznik levostředové koalice s těmito partnery. "Pokud budou rozumní a pragmatičtí, můžeme se dohodnout," řekl dnes lídr ČSSD Stanislav Eichler.


Všechny tři strany se vrátí za jednací stůl zřejmě už v pondělí v podvečer. Podle Eichlera lze vyloučit spekulace o možném spojení ČSSD s komunisty nebo ODS. Již dříve Eichler řekl, že koaliční dohoda je důležitý pakt, a proto nebudou sociální demokraté s jejím uzavřením zbytečně spěchat. Levostředová koalice by měla 25 mandátů v 45členném zastupitelstvu.


Po prvním kole jednání strany potvrdily, že se shodují ve většině programových bodů, rozdílný názor mají na poplatky ve zdravotnictví a fungování nemocnic. Eichler přiznal, že ČSSD bude chtít zastavit nebo přehodnotit klíčový projekt minulé krajské vlády, a to Centrum vzdělanosti. Velkorysý projekt za 1,25 miliardy korun měl podle původních plánů vyrůst po roce 2010. Zcela nová budova by sloužila ke středoškolské výuce i k celoživotnímu vzdělávání. Sociální demokraté celý projekt i s chystanou podporou z evropských peněz a soukromých investorů považují za zbytečnou gigantománii.