Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Dvojnásobný vrah dopadený při krádeži sušenek dostal čtrnáct let

Archiv

V roce 2000 potrestal Součka soudce Jaroslav Hrabálek 19 lety vězení. Vrchní soud však případ vrátil do Liberce k novému projednání. Předsedkyně senátu Olga Fričová i nyní považovala Součkovu vinu za prokázanou, kvůli polehčujícím okolnostem ale vynesla mírnější rozsudek. Souček se odvolal.


"Součka usvědčuje jeden ze svědků. Nejde sice o žádného svatouška a má záznam v trestním rejstříku, ale jeho výpověď tvoří ucelený řetězec s řadou nepřímých důkazů. A k vraždě měl Souček silný motiv," řekla Fričová.


Podle soudkyně nelze vyloučit, že nyní jednatřicetiletý Souček spáchal dvojnásobnou vraždu z velkých obav před Ukrajinci. Obžaloba ho viní, že je zastřelil únoru 1998. Koncem roku 1997 od nich převzal 11.000 dolarů a slíbil jim za ně automobil Toyota. Za obdržené peníze si koupil mitsubishi, část rozpůjčoval a zbytek utratil. Souček se začal kvůli dluhu skrývat a bál se, aby Ukrajinci neublížili jeho rodině.


Cizinci odjeli zpět do vlasti a začátkem února 1998 se vrátili do Čech. Přivezli s sebou dalších 14.000 dolarů na nákup Škody Octavie. Jak stojí ve vyšetřovacím spisu, Souček se s Ukrajinci setkal 5. února v lese v bývalém vojenském prostoru u Mimoně a pěti výstřely do hlavy a do hrudníku je usmrtil. Mrtvá těla pak ukryl na zadní sedadlo a do kufru jejich vozu Audi. Zanedlouho odjel na Slovensko, kde ho zatkli policisté poté, co v obchodním domě Tesco ukradl balíček sušenek.


Souček vinu na smrti cizinců od začátku popíral. Vražednou zbraň kriminalisté nenašli, ale shromáždili řadu jiných důkazů: "Musím něco vymyslet, aby Ukrajinci neobtěžovali moji rodinu," svěřil se Souček svému známému. Specialisté objevili u místa vraždy biologické stopy vypovídající proti Součkovi. Muž auto po vraždě omyl zvenčí i uvnitř. Nedaleko obětí našli technici lak ze škodovky, kterou si Souček vypůjčil od bratrance. Ve stejném voze zůstaly otvory po projektilu. Podle psychologů jednal Souček v osudný den zkratově, střílel ve stresu a pod vlivem dlouhodobého vypětí.