Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Dubice pronajmuta!

Archiv

Loni v rekreační nádrži hygienici kvůli toxickým sinicím zakázali koupání již na začátku července.


"Kromě koupání ale areál nabízí návštěvníků také lodičky, šlapadla, venkovní šachy, občerstvení, tábořiště a venkovní sprchy s pitnou vodou," uvedla mluvčí města Kateřina Plecháčová.


Podle ní město uvažuje o spolupráci s odborníky, kteří mají metody na likvidaci sinic ve veřejných koupalištích. Například do Máchova jezera v příštích několika dnech speciálně vybavená loď rozstříká 250 tun roztoku se solemi hliníku. Ozdravění jezera vyjde na tři až čtyři miliony korun, Dubice je ale mnohonásobně menší vodní plochou.


Gaskop zaplatí za roční pronájem koupaliště 50.000 korun a do rekreačního areálu za stejnou dobu vloží dalších 100.000 korun. Použije je hlavně na práce spojené se zahájením letní sezony a se zazimováním koupaliště. Firma Gaskop potvrdila zájem o uzavření nájemní smlouvy, jejíž platnost je stanovena do 30.10. 2009.


"Gaskop vyčistí septiky, odkalovací jímky, lapoly nebo vybaví rekreační areál lavičkami, stánky nebo šlapadly," vysvětlila Plecháčová.


Město před letošními prázdninami neprovedlo žádná nová opatření proti sinicím. Buduje ovšem splaškovou kanalizaci, od níž si slibuje vyčištění koupaliště.


"Bude však hotova až na konci roku," upozornila Plecháčová.


Město nechá postavit také veřejné přípojky ke splaškové kanalizaci a dovede je až k hranicím soukromých pozemků, aby se na ně co nejrychleji napojili majitelé domů. Právě kvůli prosakující odpadní vodě ze septiků a jímek bylo loni v létě v koupališti až šestnáctkrát víc sinic, než je povolená hranice.


Kromě sinic rozbory prokázaly v koupališti také nepřípustné množství škodlivého chlorofylu A. V České Lípě žije přes 40.000 lidí. Po loňském vyhlášení zákazu koupání v Dubici a Máchově jezeře jim zbyla pouze koupaliště ve Sloupu v Čechách, v Novém Boru, Zákupech nebo v Benešově na Děčínsku.


Výstavba koupaliště v Dubici stála radnici 20 milionů korun.