Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Dubá může zůstat bez lékárny

Archiv

Tržby tamní lékárny poznamenalo nejen snížení obchodní přirážky od ledna. Klesl i prodej léků, protože jich lékaři v obavě z překročení limitů předepisují méně. Řekla to dnes majitelka lékárny Markéta Pauzrová.


Ministr zdravotnictví David Rath od ledna snížil obchodní přirážku u léků z 32 procent na 29. Lékárníci se o ni dělí s distributory, po odečtení DPH jim zbývá 17 procent. Podle ministra jsou příjmy lékárníků dost vysoké a jejich mírné snížení unesou. Podle Pauzrové je ale její malá lékárna za leden ve ztrátě.


"Od února kvůli tomu musím propustit jednoho ze svých dvou zaměstnanců," řekla.


Pokud se marže ještě sníží, bude muset lékárnu zavřít, už nyní dluží dodavatelům, dodala.


Lékárníci varují, že výdejny s měsíčním obratem do 300.000 korun a menší lékárny s obratem do jednoho milionu korun zkrachují. Zánik hrozí zejména lékárnám na venkově, kde jich je už nyní nedostatek. Lékárna v Dubé patří v Libereckém kraji k nejmenším. Pauzrová ji před devíti lety převzala poté, co předchozí majitel zkrachoval.


"Nikdy to nebyl zlatý důl, ale uživili jsme se," poznamenala lékárnice.


Většinu prodeje podle ní představují léky na předpis, volný prodej tvoří sotva pětinu obratu. Lékárna v Dubé slouží nejen pro 1700 obyvatel města, ale pro celkem asi 3500 lidí spádové oblasti. V regionu převažují hlavně starší lidé, pro které je už sama cesta k lékaři dost náročná, natož, aby se trmáceli ještě dál kvůli lékům. Lékárně se proto snaží pomoci i radnice.


"Nabídli jsme, že snížíme nájem, jinak ale pomoci nemůžeme," řekla dnes starostka Hana Pejpalová.


Pokud podle ní město o lékárnu přijde, bude to znamenat další zhoršení služeb v Dubé.


"Už takhle odtud lidé odcházejí do větších měst," poznamenala starostka.


Za řešení nepovažuje starostka ani Rathův návrh, aby léky ve větší míře měli lékaři.


"K tomu řada lidí chodí, až když je to opravdu nutné, když potřebuji paralen, nepoběžím přeci k doktorovi," poznamenala.


Na snížení marží tak podle ní vydělají jen velké lékárny ve městech. Právě k nim totiž většina klientů bude muset zamířit, pokud malé lékárny zaniknou.