Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Dubá chce zachránit lékárnu

Archiv

Poskytnutí úvěru je podle starostky Hany Pejpalové to jediné, co v současné době mohou zastupitelé pro udržení lékárny v Dubé udělat. "Potíže, se kterými se místní lékárna potýká, se ještě zhoršily po rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, na jehož základě byla na lécích lékárníkům snížena marže," řekla deníku starostka. Menší lékárny mají podle ní i tu nevýhodu, že jim jejich obrat neumožňuje získat množstevní slevu.


Ministr zdravotnictví David Rath od ledna snížil obchodní přirážku u léků z 32 procent na 29. Lékárníci se o ni dělí s distributory, po odečtení DPH jim zbývá 17 procent. Podle ministra jsou příjmy lékárníků dost vysoké a jejich mírné snížení unesou.


Podle Pauzrové je ale její malá lékárna od začátku roku ve ztrátě a od února proto musela propustit jednoho ze svých dvou pracovníků. Lékárna v Dubé slouží nejen pro 1700 obyvatel města, ale pro celkem asi 3500 lidí spádové oblasti. V regionu převažují hlavně starší lidé, pro které je podle starostky Pejpalové už sama cesta k lékaři dost náročná, natož aby se trmáceli ještě dál kvůli lékům. Pokud by lékárna zkrachovala, museli by totiž pro léky do deset kilometrů vzdálených Doks nebo až do České Lípy.