Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Dřevčice chtějí obnovit náves jako přirozené centrum obce

Archiv

Loni kus silnice zmizel a na náves se vrátily stromy, dnes občané diskutovali o tom, co by mělo na prostranství vzniknout v příštích letech.


"Občané by tam rádi viděli lavičky pro odpočinek nebo dětské hřiště, vše ale zatím vázne na nedostatku financí," řekla dnes Klára Slámová z Nadace Partnerství, která v rámci projektu Strom života loni na výsadbu stromů poskytla dotaci 160.000 korun. Dalších 200.000 korun na akci poskytlo město Dubá. Letos ale město v omezeném rozpočtu s dalším financováním proměny návsi nepočítá. Další úpravy návsi si podle odhadů vyžádají 500.000 až 800.000 korun.


Nadace Partnerství podle Slámové letos na akci nepřispěje. "Podporujeme opravdu hlavně výsadbu stromů a obnovu zeleně, loni se s naším přispěním vysázelo v České republice kolem 8500 stromů, letos by jich mělo být kolem 10.000," řekla.


Osadní výbor Dřevčice a Sdružení Dubská volba budou muset podle ní využít možnosti získat na projekt dotaci z krajského nebo státního rozpočtu, šancí by mohly být i evropské fondy.


Podle Jany Samcové z Poradenského centra pro venkov, která s přípravou projektu pomáhala, byla inspirací pro obnovu návsi fotografie z roku 1928. Prostor zachycuje se třemi řadami stromů. Ty se opravdu podařilo loni znovu na náves vrátit, i když kvůli tomu bylo nutné odstranit část vozovky.


"Do plánování projektu se zapojila téměř polovina občanů Dřevčic. I při samotné realizaci nám přišlo pomoci hodně lidí včetně místního Sboru dobrovolných hasičů," řekla Samcová.


Program Strom života Nadace Partnerství, rozdělí letos na podobné projekty jako je Zelená náves v Dřevčicích přes čtyři miliony korun.