Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Dopadli policisté šíleného žháře od Obroku?

Archiv

Ohně si totiž náhodou všiml jiný člověk a zachránil je, řekla dnes mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Okolí Dubé v posledních letech proslulo na jaře a v létě častými lesními požáry. Lesníci i policisté podezřívají z jejich zakládání neznámého žháře. Kriminalisté proto ověřují, zda s lesními požáry nesouvisí právě nedávný oheň v Dubé-Zakšíně.


"Pětadvacetiletý muž z Dubé zapálil prkna pod budovou v neděli ve dvě hodiny v noci. Jen díky včasnému zásahu vznikla na přístavbě rodinného domu škoda pouze čtvrt milionu korun," uvedla Baláková.


Za obecné ohrožení hrozí pachateli až osm let vězení. Policisté ho vypátrali v pondělí a stále ještě zjišťují, proč se nebezpečného žhářství dopustil. Nevylučují, že jde o duševně chorého pyromana, jemuž zakládání požárů způsobuje rozkoš.


Loni v srpnu hořelo v okolí Dubé na třech hektarech lesa u Obroku. Plamenům padl za oběť porost v hodnotě kolem 100.000 korun. V Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko nedaleko Dubé v červnu zlikvidovali hasiči oheň na téměř jednom a čtvrt hektaru lesa. Předloni plameny na Dubsku zachvátily čtyřikrát plochu větší než jeden hektar.