Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Dolejší: Nebránili bychom se, kdyby českolipskou nemocnici převzalo město

Archiv

"Chceme využít takzvaný německý model, kdy představenstvo tvoří management nemocnice a v dozorčí radě, která má mnohem větší pravomoci, jsou zástupci vlastníka," řekl dnes novinářům náměstek libereckého hejtmana Karel Dolejší (ČSSD).


Pokud zastupitelstvo záměr schválí, měla by změna nastat nejdříve 1. ledna 2006. Převodem nemocnic na obchodní společnosti se zabývalo už předcházející zastupitelstvo loni v srpnu, žádné rozhodnutí ale tehdy nepřijalo. Současný model nemocnic jako příspěvkových organizací je podle Dolejšího nevyhovující.


"Mimo jiné neumožňuje uplatňovat odpisy, což zařízení připravuje o prostředky na modernizaci a obnovu vybavení," vysvětlil.


Nemocnice navíc podle něj musejí zvyšovat mzdy podle diktátu ministerstva zdravotnictví, i když na to nemají dost prostředků. Na nutnosti změny se podle Dolejšího shodly obě koaliční strany v čele kraje - ODS a ČSSD. Jednotné zatím nejsou v otázce vlastnictví: ČSSD by ráda, aby stoprocentním vlastníkem zůstal kraj, ODS naproti tomu připouští spoluvlastnictví. Mimo jiné by se tak vypořádaly majetkové podíly v libereckém areálu, kde zhruba pětina nemovitostí a pozemků patří městu Liberec.


"Řešením by bylo nabídnout městu výměnu za jiný majetek, nebo si budovy pronajmout," poznamenal Dolejší.


Městu Liberci patří mimo jiné budova chirurgie, staré interny nebo psychiatrie. Podle libereckého primátora Jiřího Kittnera by město rádo vložilo svůj majetek do akciové společnosti, a stalo se tak spoluvlastníkem nemocnice.


"Kraj už nemá na výměnu mnoho majetku, o který bychom měli zájem," řekl dnes ČTK.


Pronajmout nebo prodat svůj majetek nemocnici by se zřejmě radnice nebránila.


"Dnes nemocnice žádné nájemné neplatí, v případě akciové společnosti by se to ale změnilo," řekl primátor.


Krajská nemocnice v Liberci slouží 430.000 obyvatelům Libereckého kraje, její traumatologie či neurochirurgie ale ošetřují pacienty z celé země. Zařízení s 984 lůžky a 1500 zaměstnanci hospodaří s více než miliardovým rozpočtem. Druhou krajskou nemocnicí je Nemocnice s poliklinikou v České Lípě, která je velikostí zhruba poloviční.


"Nebránili bychom se, kdyby českolipskou nemocnici chtělo převzít město," poznamenal Dolejší.


Podle mluvčí českolipské radnice Kateřiny Plecháčové o tom ale město v současné době neuvažuje. Na akciové společnosti již přeměnil své nemocnice například Plzeňský či Královéhradecký kraj a částečně také kraj Středočeský, další kraje tuto změnu připravují.