Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Dokument připomíná příběhy žen, které poznamenala válka

Archiv

Všechny nějakým způsobem postihla druhá světová válka - ztratily rodinné příslušníky, muže, nejlepší léta dospívání. Nestrávily léta války, až na jednu výjimku, ve válečných zákopech, ale v koncentračních táborech či na nucených pracích.


Dokument uvede Česká televize v premiéře jako součást komponovaného večera Ženy a válka 22. května.


Pavla Frýdlová ze společnosti Gender Studies dnes na novinářské projekci řekla, že téma války bývá vždy spojováno s muži. Muži podle ní vedou války, interpretují je, ve válce vítězí, nebo prohrávají a často jsou i počty obětí spojovány jen s muži.


"Ženy ve válce vždy zůstávaly stranou, pokud se nepočítaly oběti," uvedla Frýdlová.


Podle režisérky snímku Dagmar Smržové se nedá říct, že by ženy prožívaly válku jinak než muži na frontách, v odboji či v koncentrácích. Ostatně i mnohé ženy se ocitly v bojových liniích či táborech.


"Byly to tak silné příběhy, výpovědi, že například kameraman vypnul kameru a šli jsme se projít," řekla  Smržová.


Helga Wilmsová, Němka pocházející z Ústí nad Labem a vyrůstající v České Lípě, ve snímku vzpomíná na svého otce, který vždy vystupoval proti nacistům a henleinovcům; po válce však byla stejně odsunuta.


Doris Donovalová se vrací do Terezína, aby si vybavila krátkou lásku v koncentračním táboře. Svou lásku si vzala, aby po krátké době její novomanžel skončil v transportu, z něhož se nevrátil.


S Věrou Tichou se její rodiče, přesvědčení komunisté, před válkou přestěhovali do Sovětského svazu. Komunistická víra jejího otce nespasila - přišla si pro něj sovětská tajná služba NKVD. Neviděla ho dva roky. Vstoupila do armády a absolvovala dramatickou cestu z Buzuluku do Prahy; dnes má hodnost podplukovnice.


Snímek byl natočen v koprodukci České televize a Gender Studies a navazuje na dlouhodobý projekt Gender Studies s názvem Paměť žen. Jeho součástí jsou vzpomínky desítek žen na druhou světovou válku, žen, které byly na začátku německé okupace ještě v dívčím až dětském věku. Právě za pomoci Gender Studies bylo vybráno šest žen a jejich příběhů do snímku Válka v paměti žen.